Grims danes o podrobnostih napada, SDS s pozivom vsem poslancem

Slovenija 28. Okt 202219:03 > 22:30 14 komentarjev
Branko Grims
Borut Živulović/BOBO

Poslanec Branko Grims bo danes pojasnil podrobnosti včerajšnjega napada nanj pred državnim zborom, o katerem je javnost prek Twitterja obvestil predsednik SDS Janez Janša. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa je medtem vse poslance državnega zbora pozvala, naj stopijo skupaj in se danes ob 11. uri pred državnim zborom pridružijo Branku Grimsu Po napadu na poslanca, ki ga je ta že prijavil policiji, policija pa ga preiskuje, se vrstijo odzivi. Med drugim so napad obsodili tudi v Inštitutu 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, ki je bila pred nekaj dnevi tudi sama tarča fizičnega nasilja v sedišču Ljubljane. Nika Kovač ne dvomi, da je napad nanjo posledica jeznega ozračja, ki ga v Sloveniji spodbujajo "Janševi kolaži, Nova24 in spodbujanje sovraštva." Premier Golob, ki je že po napadu na Niko Kovač dejal, da bo vlada sovražnemu govoru naredila konec, pa se je včeraj zavzel tudi za "takojšnjo spremembo zakonodaje."

Kot smo poročali, je predsednik SDS Janez Janša prek Twitterja sporočil, da je bil poslanec iz vrst SDS Branko Grims v petek v bližini državnega zbora žrtev fizičnega napada. V stranki SDS nato za N1 povedali, da je Grimsa na poti iz parlamenta na stopnicah, ki vodijo do parkirišča Maximarketa, napadel neznan moški. Ta naj bi za njim pritekel, ga odzadaj silovito porinil po stopnicah in v njegovi smeri tudi pljunil. Grims je podal prijavo na policijo, so potrdili v stranki SDS.

Prvouvrščeni na nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev Anže Logar je napad na poslanca Grimsa ostro obsodil. “Pomembno je, da se v vseh primerih fizičnega nasilja čim prej odkrije storilce in sproži ustrezne postopke. Nasilje in nestrpnost je treba nemudoma ustaviti, Slovenija potrebuje dialog in sodelovanje,” je dodal.

Tudi kandidatka za predsednico države Nataša Pirc Musar je v odzivu na napad poslanca SDS zapisala, da je do nasilja potrebno imeti ničelno toleranco. “Potruditi se moramo, da se bomo spoštljivo pogovarjali. Vsi. Tudi s tistimi, s katerimi se ne strinjamo,” je navedla v svojem tvitu.

Napad na poslanca Grimsa so obsodili tudi v Inštitutu 8. marec. “Nasilje nikoli ni rešitev,” so dopisali. Spomnimo, da je bila tudi direktorica omenjenega inštituta Nika Kovač pred dnevi žrtev fizičnega in verbalnega napada v središču Ljubljane. Na Bavarskem dvoru jo je odrinil neznanec in ji zagrozil s smrtjo. Kovač je incident v zapisu na Facebooku povezala z objavami, ki jih na Twitterju objavlja predsednik SDS Janez Janša, Novo24 in spodbujanjem sovraštva.

Tudi ona je napad prijavila policiji, nanj pa sta se prav tako odzvala oba predsedniška kandidata. Logar je v odzivu zapisal, da informacije o fizičnem napadu spremlja z zaskrbljenostjo. “Ostro obsojam napad nanjo kakor tudi vsakršno obliko nasilja do posameznika. Zavzemam se za strpno družbo in spoštljiv dialog. Pozivam vse, da tudi z besedami prispevajo k temu,” je zapisal na Twitterju. Pirc Musar je pa je zapisala, da si takšne Slovenije ne želi, Niki Kovač pa zaželela, naj gre pogumno naprej.

Tudi aktualni predsednik republike Borut Pahor je napad na poslanca Grimsa ostro obsodil in dodal: “To je že drugi verbalni in fizični napad zaradi politične nestrpnosti v tem tednu. Storiti moramo vse, da preprečimo začaran krog nasilja, ki bi se utegnilo stopnjevati. Pozivam vse k vzdržanju od vsake oblike verbalnega in fizičnega nasilja in nestrpnosti.”

“Obsojam vsako vrsto nasilja, še posebej nad ženskami in ranljivimi skupinami,” pa je na uradnem vladnem Twitter profilu zapisal premier Robert Golob. Dodal je, da verjame, da bo policija ustrezno ukrepala in storilce sankcionirala. “To je nov dokaz, kam nas lahko pripelje spodbujanje sovražnega govora v medijih in na družbenih omrežjih,” je še zapisal in dodal, da je prav zaradi tega nujno potrebna “takojšnja sprememba zakonodaje, ki bo učinkovito sankcionirala sovražni govor”.

Tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je napad na poslanca Grimsa ostro obsodila. “Vsakršno nasilje je nesprejemljivo in se ne deli na levo-desne politične pole. Zato mora biti tudi naš odziv na pojave nestrpnosti in nasilja skupen, sistematičen, odločen in dosleden. Ustavimo kulturo sovraštva!,” je zapisala na Twitterju.

Napad na poslanca je ostro obsodil tudi prvak stranke NSi Matej Tonin. “Različnih groženj v neposredni bližini državnega zbora so že dlje časa deležni tudi poslanci Nove Slovenije – o tem je seznanjeno tako vodstvo državnega zbora kot policija,” je zapisal in dodal, da pričakuje ostro ukrepanje pristojnih institucij.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je medtem napovedala, da bo Grims danes ob 11. uri podal izjavo za medije pred državnim zborom, poslance vseh poslanskih skupin pa prosila, naj stopijo skupaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje