Na Obali do 37 stopinj Celzija. V torek prihaja ohladitev

Slovenija 13. Avg 202110:47 > 13:35 0 komentarjev
Izola
BOBO

Pred nami je lep in vroč konec tedna. Na slovenski Obali se bodo temperature dvignile do 37 stopinj Celzija, na Hrvaškem pa ponekod pričakujejo tudi do 40 stopinj Celzija. Že v torek prihaja ohladitev, ko bomo namerili le 20 stopinj Celzija ali manj.

Danes in v prihodnjih dneh bo povečini sončno, v popoldanskem času pa lahko nastanejo posamezne vročinske nevihte. Prihodnji teden tudi v naše kraje prihaja ohladitev.

Kot pravi Blaž Šter, meteorolog z Agencije za okolje (Arso), bo v prihodnjih dneh v naših krajih najbolj vroče na Primorskem. V soboto in nedeljo se bo temperatura zraka tam dvignila do 37 stopinj Celzija. Toplo, kakšna stopinja manj, bo tudi na jugovzhodu države.

Toplo bo tudi na Balkanu, a bo manj vroče kot pred tednom dni, ko so bile temperature precej nad 40 stopinj Celzija. Vročina bo tokrat tu bolj znosna. Morda bo nekaj stopinj topleje kot pri nas, temperature pa se verjetno ne bodo dvignile nad 40 stopinj Celzija, pojasnjuje meteorolog.

Na Pirenejskem polotoku tudi nad 45 stopinj Celzija

Bo pa zelo vroče na Pirenejskem polotoku. Po Šterovih besedah bo tam res ekstremno vroče, temperature se bodo verjetno dvignile tudi nad 45 stopinj Celzija. Ta huda vročina je po njegovih besedah zdaj bolj omejena na zahodni del Sredozemlja.

Na Hrvaškem napovedujejo, da bi lahko v ponedeljek dočakali vrhunec tega vročinskega vala. Temperature bi se lahko v delih Slavonije, Baranje, Srema in v notranjosti Dalmacije dvignile do 40 stopinj Celzija. Tudi na Hrvaškem v torek prihaja ohladitev.

Španija
Nacho Doce/REUTERS

Napovedi kažejo, da bo pri nas v ponedeljek še vroče, v torek pa se bo ohladilo. Nekoliko nižje temperature lahko takrat pričakujejo tudi na Balkanu, ne pa v Španiji, kjer bo verjetno proti koncu naslednjega tedna spet izrazita vročina.

Na Agenciji za okolje opozarjajo, da bo ob vročinskem valu do vključno ponedeljka sredi dneva in popoldne povečana toplotna obremenitev. “Glede na UTCI indeks bo vročinski stres VISOK, krajevno tudi ZELO VISOK! Značilnost te vročine bo odsotnost izrazitejšega vetra in s tem občutek soparnosti,” so zapisali.

V torek prihaja konkretna ohladitev

Kot pravi Šter, se bo konkretno ohladilo tudi drugod po srednji Evropi. Pri nas bo v torek čez dan komaj 20 stopinj Celzija ali še manj. Proti koncu tedna se bo nato spet ogrelo do 25 stopinj Celzija, vendar se živo srebro ne bo dvignilo čez 30 stopinj Celzija. Morda le na Primorskem.

Poletja še ni konec

Pa je avgusta še možna vročina? Šter pravi, da je to mogoče. “Vemo, da so lahko tudi v septembru temperature nad 30 stopinj Celzija, sploh v prvi polovici septembra, tudi to smo že izmerili. Sicer ni te ekstremne vročine, so pa vroči dnevi. Ni še konec poletja s to ohladitvijo,” dodaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!