Na Obali pomanjkanje vode, vandali pa ponoči vklapljajo zalivalne sisteme

Slovenija 08. Jul 202220:02 1 komentar
Zalivalni sistemi Koper
Mestna občina Koper

Občine slovenske Istre so v torek sprejele popolno prepoved vse nenujne rabe vode, zato so javna in komunalna podjetja izklopila vse zalivalne sisteme na javnih površinah. A nekdo ponoči vanje namerno vdira in vklaplja zalivanje zelenic, so ugotovili v koprski Marjetici. Vandalizem je prijavila policiji, so sporočili iz koprske občine.

Zaradi dolgotrajne suše je stanje z vodooskrbo v slovenski Istri zaskrbljujoče, saj so razpoložljive količine vode na kritični meji, so v sporočilu za javnost zapisali na Mestni občini Koper.

Poleg tega je dobava vode iz Istrskega vodovoda Buzet in Kraškega vodovoda Sežana na zgornjih mejah zmogljivosti, hujšim pomanjkanjem se prebivalke in prebivalci lahko izognejo le z maksimalnim varčevanjem in doslednim izvajanjem ukrepov. Občine slovenske Istre so zato v začetku tedna sprejele vrsto ukrepov in prepovedi, namenjenih zmanjšanju porabe vode, so zapisali.

Potem ko so komunalna podjetja vseh štirih občin že v sredo izklopila zalivalne sisteme na javnih zelenicah, zaprla tuše na plažah in izklopila fontane ter vodne motive na javnih površinah, je komunalno podjetje Marjetica Koper zaznalo, da v nočnem času nepridipravi namerno vdirajo v zalivalne sisteme in vklapljajo zalivanje zelenic. Vandalizem so že prijavili policiji.

V primeru primanjkljaja bodo redukcije neizogibne

Mestna občina Koper, Marjetica Koper in Rižanski vodovod Koper ob tem opozarjajo, da so sprejeti ukrepi namenjeni varčevanju s pitno vodo, saj bodo v primeru primanjkljaja vodnih količin omejitve dobave vode oziroma redukcije neizogibne. Vse tri institucije verjamejo, da bodo občanke in občani z racionalno porabo pripomogli k temu, da bi se redukcijam izognili.

Ob tem so na koprski občini spomnili, da je prepovedano zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja drevesa in cvetlične grede zalivajo samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov. Prepovedano je tudi pranje dvorišč in polnjenje bazenov, tisti, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, pa naj pri svojem delu skrajno varčujejo z vodo, so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.