Na Obali poseben obisk rožnatih ptic: priletele so iz Italije

Slovenija 05. Jan 202316:19 0 komentarjev
Plamenci - flamingi v Sečovljah
Iztok Škornik

Sečoveljske soline tudi letos na zimovanju gostijo flaminge. Letos so se zbrali v nekoliko manjšem številu kot lani.

V Krajinski park Sečoveljske soline so tudi letos na zimovanje prileteli flamingi oz. plamenci. Gre za običajen pojav, ki smo mu v tem delu slovenskega Primorja priča od leta 2005. V Sečovljah jih najpogosteje srečujemo v zimskem času.

“Pojav ni nič nenavadnega. Ti plamenci namreč prezimujejo v severnoitalijanskih lagunah, od beneške lagune do Gradeža, zato vsake toliko časa kakšna skupina prileti tudi do nas, in nato čez nekaj časa odletijo nazaj,” pove naravovarstveni nadzornik v Krajinskem parku Sečovlje Iztok Škornik.

Doda, da jih je bilo lani okoli trikrat več kot letos, ko so jih na sečoveljskih solinah gostili okoli 20. “Lani je več kot 60 osebkov v Sečovljah ostalo več kot pol leta. Sicer se pa na splošno zadnja leta flamingi pojavljajo bolj številčno in pogosteje.” Večinoma v zimskem času pojasni Škornik.

Kot še pove, jim jih je doslej nekaj uspelo tudi prebrati ali obročkati, po čemer vedo, da k nam prihajajo tudi flamingi iz Francije in Turčije, večinoma pa iz Italije. “Nam najbliže gnezdijo v beneških lagunah, kjer je okoli 2.000 parov. Zato ni nič nenavadnega, da prihajajo potem tudi k nam, saj je to območje od Sečovelj oddaljeno le okoli 100 kilometrov zračne razdalje,” še pove Škornik.

In zakaj prezimovanje v Sečovljah? Škornik razloži, da so v nasprotju z lastovicami, ki so odvisne od insektov in naše kraje zapustijo pred zimo, flamingi morske ptice, ki se prehranjujejo ob morski vodi z morskim življem in rastlinami, kjer je hrane celo leto dovolj. “Posledica hrane je tudi njihova rožnata barva. Plamenci so v času gnezdenja nekoliko bolj rožnati kot pozimi. Odvisno je od tega, koliko je rakcev, ki vsebujejo rdeče karotene. Če jih ni veliko, plamenci niso tako rdeči. Mladiči so pa v vsakem primeru samo sive barve,” še doda Škornik.

Plamenci - flamingi v Sečovljah Plamenci - flamingi v Sečovljah
Iztok Škornik
Plamenci - flamingi v Sečovljah Plamenci - flamingi v Sečovljah
Iztok Škornik

Plamenci tudi nikoli ne prezimujejo ob sladkih vodah. “Vedno na slanih jezerih v Afriki, Južni Ameriki, v celem Sredozemlju, kjer so soline, izlivi rek, morske lagune in podobna območja. V sladkih vodah jih ni,” pove Škornik.

Lani pozimi smo bili sicer ravno pri nas priča nenavadnemu prizoru na Cerkniškem jezeru. Na njegovih brežinah sta bila namreč opažena dva flaminga, ki pa sta Cerkniško jezero izkoristila zgolj za postanek na svoji selitveni poti.

V Sredozemlju je splošno razširjen veliki ali rožnati plamenec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!