Na Obali težave s ščurki in podganami: “Kjer je hrana, tam se množijo”

Slovenija 18. Apr 202311:44 6 komentarjev
Miši, podgane, miš, podgana
PROFIMEDIA

Vsako leto domačini na Obali opažajo glodalce – miši in podgane – ki smukajo po obmorskih ulicah. Tudi letos ni nič drugače, zato so v občini Piran, tako kot v preteklih letih, opravili deratizacijo v kanalizaciji. Medtem se v Izoli spopadajo s povečanim številom ščurkov, tako tam do petka poteka dezinsekcija kanalizacije.

Vsako leto domačini na Obali opozarjajo na večje število miši, podgan in ščurkov, zato so se v dveh obmorskih občinah, tako kot v prejšnjih letih, odločili za preventivno zatiranje.

“Tudi letos se je na nas obrnilo nekaj občanov, ki so opazili živali, a klicev ni bilo nič več kot lani,” je za N1 pojasnila Jana Pines s piranske občine.

Zatiranje glodalcev preventivno opravljajo dvakrat na leto, če je treba, tudi večkrat. Letos so prvega opravili prejšnji teden.

Po navedbah Pines je bilo najbolj izstopajoče leto – po številčnosti – med epidemijo. “Takrat je bilo ogromno ljudi doma. In očitno se je več hrane metalo v straniščne školjke, zato se je namnožilo več glodalcev. Tisto leto je res izstopalo,” je strnila in dodala, da se živali množijo tam, kjer je hrana.

Zato na občini pozivajo občane, naj ostankov živil ne mečejo v straniščne školjke, saj živali hrano v kanalizacijskem omrežju zavohajo. “Pomembno je, da ljudje smeti odlagajo v zabojnike in ne ob njih. Glodalci vrečke zavohajo in se tam namnožijo.”

Prav tako je pomembno, da domačini v stanovanjskih hišah poskrbijo za higieno tako v notranjih kot zunanjih prostorih. “Higiena je pomembna tudi v lopah in garažah.” Na občini še priporočajo, naj občani deratizacijo, ko ta poteka v javnih stavbah in kanalizaciji, opravijo tudi doma. “Med postopkom se namreč živali razbežijo, če jo opravijo ljudje še doma, je postopek toliko bolj učinkovit. Na občini so še spomnili, da so za zatiranje živali v večstanovanjskih stavbah odgovorni upravitelji. “Dobro je, da jih stanovalci spomnijo na to nalogo,” je še povedala Pines s piranske občine.

V Izoli težave s ščurki

Tudi v izolski občini do petka poteka dezinsekcija kanalizacije – tam se namreč vsako leto znova spopadajo s ščurki. Kot piše na spletni strani Komunale Izola, dezinsekcija vključuje posamezne ulice na območju Jagodja, Livad, obrtne in stanovanjske cone ter mestnega središča. Na teh območjih so namreč opazili večje število ščurkov.

Po treh tednih bodo dezinsekcijo ponovili, saj “uporabljeni insekticid deluje le na odrasle ščurke, ne pa tudi na jajčeca”, piše na spletni strani.

Tudi izolska občina občanom svetuje, naj dezinsekcijo opravijo v domačih hišah in kanalizacijskih omrežjih. “Predvsem pa, naj ostankov hrane, odpadkov in odpadnega jedilnega olja ne izplakujejo v kanalizacijske odtoke in straniščno školjko, temveč v za to namenjene zabojnike oziroma zbiralnike.” Obenem priporočajo, naj postopke zatiranja opravijo izključno pooblaščeni izvajalci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje