Schallenberg na obisku: Za nadzor na meji ne vidimo alternative

Slovenija 06. Jun 202206:56 > 19:24 3 komentarji

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes gostila avstrijskega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga. Gre za prvo dvostransko srečanje Fajon po prevzemu ministrskih nalog in prvo dvostransko srečanje po nastopu nove slovenske vlade.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg in slovenska ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon sta danes govorila o vrsti tem, vključno z vojno v Ukrajini in regiji Zahodnega Balkana, ter potrdila dobre odnose med državama.

Pogovarjala sta se tudi o nadzoru slovensko-avstrijske meje. Schallenberg je glede nadzora na notranji meji v schengenskem prostoru dejal, da v luči vojne v Ukrajini ter precejšnjega povečanja nezakonitih prehodov meje v zadnjih mesecih ni alternative temu ukrepu, si bodo pa prizadevali z dialogom najti rešitev, da bodo razmere na meji spet take kot pred letom 2015. Ministrica Fajon pa je v zvezi s tem dejala, da Slovenija ne vidi razlogov za ohranjanje nadzora na meji.

Avstrija je leta 2015 na vrhuncu begunske krize uvedla nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko ter tega ves čas podaljšuje. Nazadnje so ga sredi maja podaljšali še za pol leta, med razlogi pa so na Dunaju tedaj navedli tudi vojno v Ukrajini.

Ministra sta sicer danes potrdila dobro sodelovanje med državama na različnih področjih ter poudarila pomen manjšin za odnose.

Govorila sta tudi o razmerah v Ukrajini ter napovedala sodelovanje pri projektih za obnovo države po vojni. Zavzela sta se tudi za to, da se v EU naredi vse za uresničitev zavez, danih državam Zahodnega Balkana glede vključevanja v Unijo.

Vodja avstrijske diplomacije je bil prvi gost iz tujine na obisku v Sloveniji po imenovanju nove slovenske vlade prejšnji teden. Izrazil je hvaležnost, da je lahko Ljubljano obiskal tako hitro. Avstrijski zunanju minister se je sestal tudi s premierjem Robertom Golobom, govorila sta o pridobitvi alternativnih virov plina in ocenila možnosti širitve potenciala plinskega terminala na hrvaškem Krku ter v Rovigu v Italiji. Prav tako se je Golob zavzel, da bi Avstrija čim prej odpravila nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo. Schallenberg predsedniku vlade Golobu prenesel čestitke avstrijskega zveznega kanclerja Karla Nehammerja in ga povabil na obisk v Avstrijo.

Schallenberg in Golob Schallenberg in Golob
Ukom
Golob - Schallenberg Golob - Schallenberg
Ukom
srečanje Golob Schallenberg srečanje Golob Schallenberg
Ukom

Avstrijski zunanji minister se je sestal tudi s predsednikom Borutom Pahorjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje