Na Otoku prepovedali Toyotin oglas, ki je bil posnet v Sloveniji (VIDEO)

Slovenija 22. Nov 202310:55 8 komentarjev
toyota Hilux, Sava Dolinka, reklama, video
Foto: Zajem zaslona/YOUTUBE

Oglas za Toyotine avtomobile, posnet v Sloveniji, naj bi potrošnike spodbujal k vedenju, neodgovornemu do okolja, zato so ga v Veliki Britaniji prepovedali.

Kot piše časnik Independent, gre za oglas za SUV Toyota Hilux, v katerega so vključeni prizori tako imenovane “off-road” vožnje.

Ti posnetki so po mnenju britanskega regulatorja za oglaševanje Advertising Standards Authority (ASA) neodgovorni, saj odobravajo vedenje, škodljivo za okolje. Regulatorju je pritožbo poslala skupina Adfree Cities. Ta je proti oglaševalskim akcijam, ki jih korporacije izvajajo v naravi.

Tridesetsekundni oglas prikazuje skupino vozil Toyota Hilux, ki najprej drvi po savani, nato po strugi gorske reke, se preusmeri na cesto, na koncu pa vozi po mestu.

Sporni oglas je bil posnet v Sloveniji. Na to je na družbenem omrežju X opozoril raziskovalec okolja Žiga Malek, ki je zapisal, da so bili deli oglasa posneti v strugi Save Dolinke in Ljubljani. Kot je dodal, se v ozadju vidi najvišji vrh Karavank Stol, na desni pa Mežakla. V oglasu je še nekaj kadrov iz Ljubljane.

Toyota: Video je bil posnet na zasebnem zemljišču z dovoljenjem

Toyota je v odgovoru britanskim medijem potrdila, da so snemali v Sloveniji. Kot trdijo, je bil oglas posnet na zasebnem zemljišču z dovoljenjem.

V odgovoru je zanikala spodbujanje potrošnikov k neodgovornemu vedenju. “Toyota verjame, da noben razumen gledalec oglasa ne bi razumel kot spodbujanje britanskih potrošnikov k neodgovorni vožnji po podeželju Združenega kraljestva in povzročanju okoljske škode,” so zapisali v odgovoru na odločitev regulatorja ASA in dodali, da “Toyota ne odobrava vedenja, ki je škodljivo za okolje”.

Veronica Wignall, ena od direktorjev pri organizaciji Adfree Cities, pa je odločitev regulatorja pozdravila in dejala, da se “vedno več vozil SUV prodaja na podlagi lažne obljube o robustni pustolovščini, ki izkorišča podobe naravnega sveta”, še piše Independent. “V resnici terenska vozila škodijo naravi, onesnažujejo zrak, zamašijo naša mesta in povzročajo tragične izgube življenj. Ta sodba je dobrodošla, vendar regulacija oglasov SUV ni dovolj. Promocijo športnih terenskih vozil je treba popolnoma ukiniti,” je še dejala.

Toyota Adria: Zgroženi smo. O tem oglasu ne vemo ničesar.

Iz slovenskega predstavništva Toyote, Toyota Adria so za N1 odgovorili, da so nad oglasom zgroženi. “Takšnega oglasa nismo naročili, ga ne mislimo uporabiti in o njem ne vemo ničesar,” so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da tudi ne vedo ničesar o snemanju tega oglasa.

“Ker nas ni nihče obvestil o snemanju, tudi ne vemo ničesar o morebitnih soglasjih za snemanje,” so še zapisali.

Na vprašanje, kakšno je stališče Toyote do vožnje v naravnem okolju, so odgovorili, da Toyota Slovenija nikakor ne spodbuja vožnje zunaj cest. “Spodbujamo sajenje dreves, tek in gibanje v naravi, trajnostno mobilnost in nove oblike mobilnosti, preko katerih skušamo zagotoviti mobilnost za vsakogar in obenem zmanjšati potrebo po nakupu vozil in po individualnih prevozih. Zgledno sodelujemo s Triglavskim narodnim parkom in jih opremljamo z okolju prijaznejšimi hibridnimi in električnimi vozili,” so še zapisali v sporočilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje