Na politični parket tudi uradno vstopila Vesna

Slovenija 09. Feb 202219:33 > 16. Mar 2022 10:50
Kongres stranke Vesna
Borut Živulović/BOBO

Na ustanovnem kongresu zelene stranke Vesna sta bila za sopredsednika izvoljena Urša Zgojznik in Uroš Macerl, ki je pozval k pridružitvi stranki. Med najpomembnejšimi temami stranke bodo investicije v zeleno gospodarstvo, trajnostne modele kmetovanja in ekološko pridelavo hrane, izboljševanje mobilnosti, pridobivanje energije iz obnovljivih virov, reševanje stanovanjske problematike ter skrb za demokracijo in transparentnost političnega delovanja.

Na ustanovnem kongresu zelene stranke Vesna sta bila za njenega sopredsednika izvoljena Urša Zgojznik in Uroš Macerl. Zgojznik je ob tem dejala, da stranko ustanavljajo z željo po vstopu v DZ, kjer bodo lahko zahtevali uresničitev programa na področju okolja, gospodarstva, kmetijstva, položaja mladih in demokracije.

“Vesna se v politični prostor podaja z ljudmi akcije in dodelanim programom,” so danes sporočili iz stranke po ustanovnem kongresu, ki je bil v kulturnem centru Delavski dom Zagorje ob Savi.

Ob tem so poudarili, da je stranka “v poplavi zelenih strank svojo drugačnost pokazala že z izbiro kraja, kjer začenja svojo politično pot”.

“Zagorje ob Savi ima velik pomen zaradi trajnostnih prizadevanj in je simbol dosežkov posameznikov in informiranih lokalnih oblasti, povezanih v skrbi za okolje in boljšo prihodnost družbe. Za pomembna temelja svojega delovanja ima stranka dodelan program s predlogi za dejanske izboljšave in ljudi, ki so se s svojimi preteklimi dejanji že izkazali,” so izpostavili. Sopredsednik Uroš Macerl je ob tem pozval k pridružitvi stranki, saj “zmanjkuje časa, da bi le nemočno opazovali, kako se stanje slabša”. Po njegovih besedah je tudi čas, da “pokažemo vrata popolni razklanosti med ljudmi, okoljskemu kriminalu, socialni nepravičnosti in slabemu položaju mladih”.

“Treba je poskrbeti za mlade”

Kot je Macerl povedal v izjavi za medije po kongresu, je stranka nastala iz ljudi, ki so v številnih akcijah dokazali, da so pripravljeni delati za dobro družbe in da skupaj zmorejo. Državo želijo popeljati na pravo pot, je dejal. Ker skupaj zmorejo, je po Macerlovi oceni čas, da se prekine z razklanostjo družbe in da se v ospredje postavijo povezovanje ter skupni projekti. Treba je poskrbeti za mlade in jim zagotoviti delovna mesta ter stanovanja, prav tako je treba končati z gospodarskim in okoljskim kriminalom, pravi Macerl.

Kongres stranke Vesna Kongres stranke Vesna
Borut Živulović/BOBO
Kongres stranke Vesna Kongres stranke Vesna
Borut Živulović/BOBO
Kongres stranke Vesna Kongres stranke Vesna
Borut Živulović/BOBO
Kongres stranke Vesna Kongres stranke Vesna
Borut Živulović/BOBO

“To je zaveza, ki je ne bomo izpolnjevali le v besedah, ampak v akcijah, ker smo ljudje akcije,” je zatrdil. Če pridejo v parlament, kar je njihov namen, ciljajo na vstop v vlado, saj v opoziciji lahko samo kritizirajo, je napovedal Macerl in dodal, da na sodelovanje s SDS zaradi pogojev, v katerih ta stranka deluje, niso pripravljeni, saj delo te stranke ne sodi v kontekst njihovega etičnega standarda in zavez.

Zgojznik je dejala, da so z ustanovitvijo stranke Vesna podali trden temelj resnični zeleni politiki in demokratičnemu odločanju znotraj stranke. Meni tudi, da je stranka Vesna stranka ljudi in vsebine. “Prizadevali si bomo, da bo naša politika iskrena, transparentna in demokratična. Ne bomo dajali lažnih obljub, ki jih ne bomo mogli izpolniti. Naše delo je tisti dokaz, ki daje trdnost vsemu skupaj in ta zanos želimo ponesti tudi v politiko,” je še poudarila Zgojznik.

Podpredsednica stranke Jasmina Jerant je pojasnila, da strankarski program temelji na štirih stebrih, kot so okolje, socialna pravičnost, demokracija in ustvarjalnost. Podpredsednik stranke je poleg Jerant postal tudi Klemen Belhar, na kongresu pa so potrdili tudi druge organe stranke, strankin statut in program.

Ustanovitev pozdravile tudi evropske zelene stranke

Med najpomembnejšimi temami stranke bodo investicije v zeleno gospodarstvo, trajnostne modele kmetovanja in ekološko pridelavo hrane, izboljševanje mobilnosti, pridobivanje energije iz resnično obnovljivih virov, reševanje stanovanjske problematike ter skrb za demokracijo, transparentnost in inkluzivnost političnega delovanja. “Vsa ta področja so z oprijemljivimi predlogi za rešitve zapisana v programu stranke,” so ob tem poudarili v Vesni.

Ustanovitev stranke so pozdravili in ji zagotovili svoje sodelovanje tudi številni predstavniki evropskih zelenih strank, med njimi sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz, sopredsednika skupine Zelenih v Evropskem parlamentu Bas Eickhout in Ska Keller, generalna sekretarka skupine Zelenih v Evropskem parlamentu Vula Tsetsi in drugi. Na ustanovnem kongresu so svojo dobrodošlico novi stranki izrekli tudi župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, koordinator Kluba neodvisnih županj in županov Marko Funkl, ekolog ter prvi predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut ter publicistka Manca Košir.