Na politično prizorišče stopa Zorčičeva stranka, Fajon se je sešla z Golobom

N1 video 11. Jan 202215:14 > 18:01 6 komentarjev
Igor Zorčič
Foto: Uroš Kokol/N1

Jutri bo na politično prizorišče vstopila nova stranka Lide - Liberalni demokrati, ki jo bo vodil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. V njegovih vrstah ne skrivajo, da se želijo povezati z drugimi strankami, zlasti z novo nastajajočo stranko Roberta Goloba. Z Golobom se je sicer danes popoldne sešla predsednica SD Tanja Fajon.

Jutri bo ustanovljena stranka Lide – Liberalni demokrati. Kongres bo potekal v hibridni obliki – nekaj ustanovnih članov se bo sestalo, drugi bodo sodelovali preko Zooma. Na ustanovnem kongresu bodo sprejeli statut in program stranke ter Igorja Zorčiča potrdili za njenega predsednika. V Zorčičevih krogih je mogoče slišati, da se bo stranka tudi po jutrišnjem kongresu pogovarjala o povezovanju z drugimi političnimi akterji in skušala ustvariti širšo kandidatno listo za aprilske državnozborske volitve. Kot smo že poročali, ti pogovori potekajo z akterji novo nastajajoče Golobove stranke, prav tako bi lahko pri skupnem nastopu na volitvah sodeloval prečiščeni Desus pa Lebnova stranka Z.dej …

Eno osrednjih vprašanj, ki se glede političnega sodelovanja pojavlja v zadnjih dneh, je tudi, ali bi novo nastajajoče stranke, ki se umeščajo v levo sredino, lahko postale del koalicije KUL.

Predsednica SD Tanja Fajon in Robert Golob sta se sestala danes popoldne. Srečanje je bilo spoznavne narave, izmenjala sta poglede o aktualnih temah in stanju v državi. Kakšnih dogovorov pa – kot pravijo v stranki – ni bilo pričakovati.

Socialni demokrati se pogovarjajo tudi z drugimi akterji v političnem prostoru, je Fajon povedala pred sestankom z Golobom. Navedla je, da se v SD pogovarjajo tako s civilno družbo, nevladnimi organizacijami kot tudi novo nastajajočimi strankami. Na vprašanje, ali se je v zadnjem času sestala z Zorčičem ali predsednikom Desusa Ljubom Jasničem, pa je odgovorila, da letos še ne.

LMŠ stika z Golobom še ni vzpostavila. Kot je danes dejal predsednik stranke Marjan Šarec, čakajo, da bo Golob ustanovil stranko, oziroma da bo izrazil željo po pogovorih. “Najbolje bi bilo, da bi se z Golobom sestale vse štiri stranke KUL hkrati in bi se pogovorili o trenutni situaciji,” je rekel Šarec. Pogovorom z Zorčičem pa ni naklonjen. Po besedah prvaka LMŠ njegova stranka vztraja, da se z Zorčičem ne bo pogovarjala. V preteklih dneh  je sicer že večkrat poudaril, da je imel Zorčič dve odločilni priložnosti, da se pridruži levosredinski opoziciji: ko se je SMC odločala o vstopu v vlado Janeza Janše in ko je opozicija predlagala konstruktivno nezaupnico premierju Janši.

Gibanje Povežimo Slovenijo uskladilo večino kandidatne liste

Gibanje Povežimo Slovenijo pa je danes praznovalo uskladitev večine kandidatne liste – na mizi so imeli tudi vino SLS in Povežimo Slovenijo. Kot je na Twitterju zapisal Franc Kangler so uskladili 77 volilnih okrajev. Gibanju se pridružije stranka Konkretno, v katero sta se združili stranki SMC Zdravka Počivalška in GAS Alojza Kovšče, Zeleni Slovenije Andreja Čuša in SLS Marjana Podobnika ter Kanglerjeva Nova ljudska stranka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje