Na pomoč pri boju z ognjem prvič v zgodovini tudi vodni top

Slovenija 20. Jul 202214:47 > 15:01 3 komentarji
Vodni top
Policija

Slovenska policija je sporočila, da bo prvič v zgodovini za pomoč gasilcem pri gašenju požara na Krasu uporabljen vodni top. Z njim bodo gasilce oskrbovali z vodo. "Tokrat bo vodni top uporabljen za pomoč ljudem," so ob tem zapisali na policiji.

Da bi pri gašenju požarov lahko pomagal tudi vodni top, je pobudo kot prvi na ministrstvo za notranje zadeve naslovil poslanec SD Jonas Žnidaršič. Na ministrstvu so jo pozdravili, načelno pa so ji bili naklonjeni tudi gasilci. Predlog poslanca je bil vendarle uslišan, saj je policija danes sporočila, da bo pri gašenju obsežnega požara, ki se je razplamtel na goriškem Krasu, uporabljen tudi policijski vodni top.

“Vodni top bo danes prvič v zgodovini uporabljen za pomoč gasilcem pri gašenju požara na Krasu. Z njim bomo gasilce oskrbovali z vodo. Tokrat bo vodni top uporabljen za pomoč ljudem,” je policija sporočila po Twitterju.

Čeprav poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan v preteklih dneh ni želel ugibati o smiselnosti gašenja ognjenih zubljev s policijskim vodnim topom, je dejal, da ni pomembno, kaj je ‘medij, ki nosi vodo’. “Če vodo pripelje na kraj požara, je vsekakor dobrodošel,” je ob tem dodal.

Primož Grom, vodja tehnične službe Gasilske brigade Ljubljana, je na drugi strani ocenil, da bi policijski vodni top lahko pomagal le pri gašenju nekaterih požarov. Spomnil namreč je, da vozilo, čeprav ima velik rezervoar vode, nima primerne gasilske opreme. Ob tem je treba dodati še, da je uporaba policijskega vodnega topa primerna le, če to omogoča teren. “Vse je odvisno od terena, na katerem poteka akcija gašenja, koliko vode prevaža …” je še povedal Grom.

Več o primernosti uporabe policijskega vodnega topa za gašenje požarov pa v članku: Bi bilo smiselno gasiti tudi s policijskim vodnim topom?

Specialno vozilo z vodnim topom, ki ga je policija prevzela leta 2017, ima poleg zmogljivejšega vodnega topa tudi videonadzorni sistem, na njem je tudi megafon. Top poleg obarvanega vodnega curka omogoča uporabo solzivca. Vozilo je dobavilo podjetje Rosenbauer iz Gornje Radgone, ki je bilo izbrano v odprtem postopku javnega naročanja. Vrednost vozila znaša skoraj 1.200.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje