Na pomoč naj bi prišel medicinski kader iz Italije. MZ: Pogovori še potekajo

Koronavirus 16. Nov 202117:43 > 18:57 2 komentarja
DTS oddelek covid-19
Aljaž Uršej/N1

Pri spopadanju z epidemijo covida-19 nam bodo pomagali tudi zdravniki in medicinske sestre iz Italije, je danes sporočila strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Da dogovori potekajo, je za N1 potrdil tudi koordinator za zagotavljanje bolniških postelj med epidemijo Robert Carotta. Na ministrstvu za zdravje medtem pravijo le, da "pogovori res potekajo, uradno sklenjen pa še ni bil noben dokončen dogovor".

V Slovenijo naj bi na pomoč pri spopadanju z epidemijo covida-19 prišle medicinske ekipe iz sosednjih držav. Kot je v izjavi danes povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler, naj bi bil že sprejet dogovor z Italijo, da bodo v Slovenijo prišli na pomoč zdravniki in diplomirane medicinske sestre.

“Danes je prišla informacija, da naj bi prišel na pomoč strokovni kader iz sosednjih držav. Tako naj bi z Italijo že imeli dogovor za pet specialistov intenzivne medicine in deset diplomiranih medicinskih sester. Kot stroka si želimo, da bi vsem slovenskim covidnim bolnikom omogočili zdravljenje v domači državi,” je povedala Savnik Winkler.

Koordinator ministra za zdravje za zagotavljanje posteljnih zmogljivosti v času epidemije Robert Carotta je za N1 povedal, da jih je na sestanku državni sekretar Franc Vindišar seznanil, da res prihaja do dogovorov med italijanskimi ekipami in Slovenijo. “Verjetno gre za pobudo z naše strani. Očitno so se odločili za pomoč v kadru, ki je bistveno lažja,” je dejal.

Ne gre za solo akcijo posamezne bolnišnice, je še dodal, temveč za koordinacijo s strani ministrstva za zdravje. A na ministrstvu pojasnjujejo, da “pogovori z okoliškimi državami glede pomoči potekajo, v tem trenutku pa uradno ni bil sklenjen še noben dokončen dogovor”.

Zdravljenje v tujini še ni potrebno

Prevozi najtežjih covidnih bolnikov na zdravljenje v tujino še niso potrebni. “Skoraj je lažje dobiti kader iz tujine, kot pa da bi organizirali prevoz kritično bolnih v tuje države,” je pojasnila Savnik Winkler.

V šempetrski bolnišnici še ni razmer, ki bi jih lahko primerjali s tistimi v Bergamu v najhujših trenutkih, je še zatrdila strokovna direktorica. Vendar je obremenitev zaposlenih v bolnišnici, tudi na oddelku urgentnega centra, kjer zdravijo druga bolezenska stanja in poškodbe, za tretjino večja, kot je bilo to običajno v tem času. Prav tako je nenehno poln pediatrični oddelek bolnišnice zaradi številnih respiratornih bolezni.

V šempetrski bolnišnici se je danes zdravilo 42 covidnih bolnikov na navadnem oddelku in sedem na intenzivnem oddelku. Med njimi je bil danes tudi otrok, ki ga zdravijo na pediatričnem oddelku. Glede na zmogljivosti lahko sicer na intenzivnem oddelku, ki se je preselil na novo lokacijo, sprejmejo do 12 bolnikov, v sredo ali četrtek pa bodo zmogljivosti povečali še za tri dodatne postelje. Na akutnem oddelku pa bo prostora za do 65 bolnikov. Covidni oddelek za paciente, ki ne potrebujejo intenzivnega zdravljenja, je bil preseljen v tretje nadstropje stare bolnišnične stavbe, saj želijo novo stavbo povsem zapreti za covidne bolnike, da bi v največji možni meri preprečili možnost bolnišničnih okužb s covidom za ranljive paciente.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje