Na razpisu za direktorja Televizije Slovenije le ena popolna prijava

Slovenija 13. Jun 202215:34 8 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Srdjan Živulovič/BOBO

Na vnovični razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS) so v razpisnem roku prispele tri prijave, od katerih pa bo programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) obravnaval le eno. Eno vlogo so namreč zavrgli, ena pa je bila nepopolna, so sporočili z RTVS.

Na ponovljeni razpis, katerega rok za prijavo se je iztekel v petek ob 12. uri, so se prijavili trije kandidati. Vendar je bila ena vloga oddana po elektronski pošti, kar ni v skladu z razpisnimi pogoji, zato so jo zavrgli. Od preostalih dveh vlog, ki sta bili oddani v skladu z razpisnimi pogoji, pa je bila ena nepopolna.

Prijavo na razpis je za STA potrdil dolgoletni športni novinar, voditelj in komentator na RTVS Urban Laurenčič. Po neuradnih informacijah pa se je prijavil tudi nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija. Urbanija je bil v preteklosti zaposlen na MMC RTVS, STA in Planet TV. Zadnji dve leti, v mandatu vlade Janeza Janše, je vodil vladni urad za komuniciranje, ki je v tem času objavljal analize poročanja RTVS. Številni so jih ocenili za sporne.

Kdo je tretji prijavljeni, ni znano. Zagotovo pa se ni prijavila avgusta lani razrešena direktorica TVS Natalija Gorščak. Kot je pojasnila za STA, se ji je zdela prijava nesmiselna glede na odločitev programskega sveta RTVS, ki na seji 23. maja ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da jo imenuje za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat.

Razpis, ponovno objavljen konec maja, od kandidatov zahteva, da so državljani Slovenije, imeti morajo univerzitetno izobrazbo, obvladati morajo slovenski jezik, aktivno morajo obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti morajo najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati morajo problematiko dejavnosti RTV, imeti morajo organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne smejo biti poslanci DZ ali funkcionarji katere od političnih strank in ne smejo imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTVS.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili od avgusta lani, ko je Grah Whatmough razrešil Gorščak.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje