Po napetem dnevu v Baški grapi: “Tako visoke reke Bače ne pomnimo”

Slovenija 27. Okt 202308:23 > 20:45 3 komentarji

Stanje v Baški grapi, kjer so večino dneva vladale izredne razmere, se zvečer umirja. Domov so se lahko vrnili vsi, ki so jih zaradi podivjanih hudournikov, reke Bače in zemeljskih plazov, preventivno evakuirali. "Ljudje so nam pripovedovali, da tako visoke Bače še niso videli," je za N1 povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite za Severno Primorsko Ervin Čurlič. Bregove sta poleg nekaterih hudournikov prestopili tudi Idrijca in Soča. Zaradi plazov in nanosov kamenja, pa so še vedno zaprte tudi nekatere ceste. Reke so po podatkih Arsa začele zvečer upadati.

Za prebivalci Baške grape je napet dan. Narasli hudourniki in reka Bača so se pridružili tudi zemeljski plazovi in poskrbeli za izredne razmere. Dopoldne so zato iz več vasi preventivno evakuirali 36 ljudi, ki pa so se lahko zvečer vrnili domov. Kot je zvečer za N1 povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite za Severno Primorsko Ervin Čurlič, so se morali sicer nekateri, ki jim je zalilo spodnje prostore, preseliti v višja nadstropja.

Dopoldne so se na Grahovem ob Bači sprožili sirene za splošno nevarnost, saj je, kot so povedali v civilni zaščiti, voda drla z vseh strani. “Ljudje so nam pripovedovali, da tako visoke Bače še niso videli,” je za N1 povedal Čurlić. Baška grapa je bila dalj časa dostopna le še z gorenjske strani, zaradi plazov, ki so ponekod cesto odnesli, pa je še vedno zaprta cesta med Mostom na Soči in Železniki.

Na terenu so bile čez dan vse razpoložljive službe, že zjutraj pa so bili aktivirani gasilci vseh prostovoljnih gasilskih društev v okviru Gasilske zveze Tolmin. Kot je povedal Čurlić, je nanose materiala pomagalo čistiti tudi 21 ekip s težko mehanizacijo iz tolminske Komunale ter drugih podjetij. “Nanosov je še vedno veliko, tako da je potrebna previdnost,” je dejal namestnik poveljnika Civilne zaščite za Severno Primorsko in dodal, da gasilce in druge službe v naslednjih dneh čaka veliko dela.

O razmerah v Baški grapi je na novinarski konferenci popoldne spregovoril hidrolog z Agencije RS za okolje Andrej Golob. “Tam so poplavili hudourniki, poplavila je tudi Bača, seveda pa je ta hudourniški intenzivni odtok povezan tudi s premeščanjem materiala, z nanosi kamenja, zemljine, manjšimi plazovi. Na tem območju gre za kombiniran dogodek,” je dejal.

Po zadnjih podatkih Arsa so reke v zahodni Sloveniji začele upadati. “Soča v spodnjem toku poplavlja, vendar že upada. Poplavljata tudi Vipava in Hubelj, ki imata ustaljen pretok,” so hidrologi zapisali v zadnji napovedi.

Iz zasute hiše na Idriji pri Bači se je rešil starejši par

Težave so tudi drugod na Tolminskem. V Bači pri Modreju je cesto in del vasi poplavila Idrijca, na Mostu na Soči pa je nekatera območja zalila Soča. Na Idriji pri Bači se je v naselju sprožil kamniti plaz. Kot je povedal Čurlić, plaz hiš ni odnesel, je pa material pri nekaterih vdrl v prostore. Iz spodnje etaže sta se zaradi blata, ki jima je segalo do pasu, reševala starejša zakonca. Kot so povedali v civilni zaščiti, bosta noč in naslednje dni preživela pri sorodnikih, saj so spodnji prostori zasuti z gruščem in kamni.

Koritnica Koritnica
Koritnica (Foto: Aljaž Leban)
Koritnica Koritnica
Koritnica (Foto: Aljaž Leban)
Baška grapa Baška grapa
Baška grapa (Foto: Aljaž Leban)

S plazovi in naraslo Sočo so imeli veliko težav tudi v spodnji Soški dolini. V Kanalu ob Soči sta meteorna voda in narasli potok zalila več stanovanjskih objektov, prostore otroškega vrtca in trgovino. Poplavilo je tudi osnovno šolo v bližnjih Desklah, navaja Uprava RS za zaščito in reševanje. V naselju Krstenica se je sprožil zemeljski plaz, lokalnim gasilcem pa pomagajo tudi enote z drugih koncev Goriške.

Zaradi podora več sto kubičnih metrov zemljine in kamenja je bila dopoldne več ur zaprta regionalna cesta Nova Gorica–Tolmin. Ko so material odstranili, pa je za zapore na več odsekih popoldne poskrbela narasla Soča.

Bača pri Modreju Bača pri Modreju
Bača pri Modreju (Foto: Aljaž Jež)
Bača pri Modreju Bača pri Modreju
Bača pri Modreju (Foto: Darko Laharnar)
Baška grapa Baška grapa
Baška grapa (Foto: Aljaž Jež)
Bača pri Modreju Bača pri Modreju
Bača pri Modreju (Foto: Darko Laharnar)
Bača pri Modreju Bača pri Modreju
Bača pri Modreju (Foto: Darko Laharnar)
Bača pri Modreju Bača pri Modreju
Bača pri Modreju (Foto: Darko Laharnar)
Most na Soči Most na Soči
Most na Soči (Foto: Peter Obid)
Most na Soči Most na Soči
Most na Soči (Foto: Peter Obid)
Most na Soči Most na Soči
Most na Soči (Foto: Peter Obid)
Podor v Idriji pri Bači Podor v Idriji pri Bači
Podor v Idriji pri Bači (Foto: Bralec)
Narasla Soča v Kanalu Narasla Soča v Kanalu
Narasla Soča v Kanalu (Foto: Bralec)

Težave tudi v Vipavski dolini in na Idrijskem

V Občini Ajdovščina so visoke vode zalile objekte v Selu, Šmarjah, Gaberjah in na Colu.

V Občini Idrija je voda zalila nekaj stanovanjskih objektov in skladiščne prostore podjetja v Spodnji Idriji, v Idriji se je sprožil zemeljski plaz. Močan veter, ki je ob deževju pihal v jutranjih urah, je odkril strehe stanovanjskih objektov v naseljih Dole, Gore, Ledinske Krnice in Pečnik. Gasilci PGD Cerkno so medtem na lokalni cesti CerknPooljane odstranili drevo, ki je zaradi razmočenega terena padlo na cesto, v vas Bukovo pa so dostavili agregat.

Delavci režijskega obrata Občine Kobarid so odstranili dve podrti drevesi, ki sta zaprli cesti med Ladro in Kamnim ter med Starim selom in Potoki. Gasilci PGD Kobarid pa so iz občinske stavbe prečrpali meteorno vodo. V novogoriški občini je meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt v Vitovljah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje