Na severu oranžni alarm: prihajajo nevihte z nalivi, hidrolog svetuje previdnost

Vremensko opozorilo za 23. 8. 2023
Arso

Popoldne in zvečer so napovedane nevihte z močnim vetrom in lokalnimi nalivi. Ti bi lahko na prizadetih območjih, kjer je v rečnih strugah še vedno veliko naplavin, znova povzročali poplave in prožili plazove. Na agenciji za okolje so prav zato za sever države, kjer bo padavin največ, izdali oranžno opozorilo. "Nočemo prehitro sejati panike, vendar ne vemo točno, kako bo padavinska voda na ranljivih območjih odtekla," za N1 pojasnjuje hidrolog Janez Polajnar, ki pa prebivalcem kritičnih območij svetuje budno spremljanje in pripravo na morebiten hiter umik.

Slovenijo bo popoldne in zvečer prešel nevihtni sistem z nalivi in močnimi sunki vetra. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so zato za severni del države izdali oranžno opozorilo, opozarjajo pa tudi, da lahko predvsem v severni in osrednji Sloveniji hitro narastejo manjši potoki in hudourniki.

“Za zdaj kaže, da bi lahko na Pohorju zapadlo od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter,” je za N1 povedal hidrolog z agencije za okolje Janez Polajnar. Kot je pojasnil, bodo nalivi lahko lokalno tudi drugod prinesli med 20 in 30 litrov, ponekod tudi več kot 40 litrov dežja na kvadratni meter. Največ padavin bo padlo v severni Sloveniji.

Ob prihajajočem deževju skrbi povzroča slabo stanje nekaterih vodotokov, ki so po katastrofalnih poplavah še vedno polni naplavin, reke pa so si ponekod vrezale novo strugo. Strokovnjaki že dalj časa opozarjajo, da lahko že bistveno manjše količine dežja znova povzročijo poplavljanje na prizadetih območjih. Prav zato so bolj previdni tudi pri Arsu. “Oranžno stopnjo opozorila smo izdali prav zaradi slabega stanja strug. Ne vemo točno, kako bodo nalivi odtekli. Sicer bi v normalnih razmerah izdali rumeno opozorilo,” je pojasnil hidrolog Polajnar.

Hidrolog Janez Polajnar
Žiga Živulović Jr./Bobo

Ker bo lahko voda v poškodovanih rečnih strugah znova ogrožala že prizadeta območja, so po Polajnarjevih besedah na mestu samozaščitni ukrepi. “Nočemo prehitro sejati panike, ker ne vemo točno, kako bo padavinska voda na ranljivih območjih odtekla. Pri tem ostaja negotovost, zato smo tudi zaostrili opozorila,” je poudaril hidrolog. Kljub temu ljudem na kritičnih območjih svetuje, da vremenske razmere budno spremljajo, preventivno umaknejo premoženje in se pripravijo tudi na morebitni hitri umik.

Kar nekaj dežja tudi naslednji teden, vendar napovedi še niso dovolj zanesljive

Več deževnih dni lahko po zdajšnjih napovedih, ki se še spreminjajo, pričakujemo tudi naslednji teden. V noči na ponedeljek nas bo prešla vremenska fronta, ki bo prinesla padavine in ohladitev. “Reke bodo ob padavinah naraščale predvsem v ponedeljek in torek. Ne vemo pa še vseh podrobnosti,” je pojasnil Polajnar.

Natančnejše napovedi bodo znane konec tedna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.