Na sojenju za umor pri Novem mestu razčiščevali, kako je pokojnega zadel naboj

Slovenija 13. Nov 202311:39 0 komentarjev
Policijski trak
Foto: Srdjan Živulović/ BOBO

Na sojenju za umor pri Novem mestu je izvedenec sodne medicine poskušal ugotoviti, iz katere smeri je pokojnega Sabostjana Kovačiča zadel usodni naboj.

V sojenju Mirku Pilingerju in Dejanu Novaku, obtoženima umora Sabostjana Kovačiča, so na novomeškem okrožnem sodišču danes zaslišali izvedenca sodne medicine Tomaža Zupanca, ki je poskušal odgovoriti na vprašanje, kako je pokojnega Kovačiča v glavo zadel usodni naboj.

Pri tem je kot bolj verjetno ocenil, da ga je ta zadel z zadnje leve strani.

Vprašanje, s katere strani je pokojnega zadel naboj, je med drugim pomembno zaradi določitve smeri, iz katere je priletel, in določitve, ali je prišel iz smeri, kjer je bil Pilinger. Nekatere priče so sicer v dosedanjem sojenju povedale, da je Pilinger, ki naj bi streljal na avtomobil, v katerem je bil skupaj s še nekaterimi Kovačič, stal pred tem avtomobilom, Kovačič pa naj bi v tem avtomobilu sedel desno zadaj.

Do zdaj je nekako veljalo prepričanje, da je naboj Kovačiča v glavo zadel s sprednje strani in izstopil na levem delu zatilja, danes pa je izvedenec njegovo potovanje ocenil kot ravno obratno. “Naboj je namreč po preboju stekla na avtomobilu (razbiti sta bili stekli na obeh prvih vratih) izgubil stabilnost. Povzročil je atipične poškodbe. Poškodba je bila namreč špranjasta, kar je posledica takih krogel,” je dejal.

Ker je pri tem, pod kakšnim kotom so krogle zadele avtomobil in poškodovane v njem ter pokojnega in ali je bil slednji medtem v avtomobilu ali zunaj njega, še veliko neznank, je sodišče danes Zupancu odredilo dopolnitev izvedenskega mnenja, na predlog obrambe pa je naročilo tudi mnenje izvedenca balistične stroke. Odredilo je še mnenje izvedenca kliničnopsihološke stroke, ki bo ocenil psihično stanje Pilingerja.

Narok, na katerem bo izvedenec Zupanc znova zaslišan, bo 20. decembra.

Pilingerju in Novaku obtožnica očita, da sta 3. septembra lani po zabavi, ki je potekala v romskem naselju Brezje pri Novem mestu, z avtomobilom znamke Audi zapeljala pred avtomobil znamke Seat, v katerem je bil skupaj s še nekaterimi Kovačič, in ga blokirala. Nato naj bi takrat 25-letni Pilinger izstopil in začel streljati na seata, pri čemer je bil smrtno zadet 22-letni Kovačič. Razlog naj bi bilo ljubosumje, saj naj bi si Kovačič po družbenem omrežju dopisoval s Pilingerjevo partnerko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!