Na splošni maturi uspešnih 97 odstotkov dijakov in dijakinj, 15 z vsemi točkami

Slovenija 12. Jul 202113:04 > 13:49 0 komentarjev
Matura
N1

V spomladanskem roku je splošno maturo uspešno opravilo 97 odstotkov dijakov, ki so zaključili 4. letnik. Najvišji splošni možni uspeh je doseglo 15 dijakov in dijakinj, pozlačena pa sta 302 kandidata (doseženih 30 točk in več). Na mednarodni maturi je vse točke doseglo 10 kandidatov in kandidatk.

Maturo je letos prvič opravljalo 16.100 dijakov. Na splošno se je prijavilo 6.249, na poklicno pa 9.951 kandidatov.

Rezultate so predstavili direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, šolska ministrica Simona Kustec, predsednica državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Krajnc in predsednik državne komisije za poklicno maturo Boris Dular.

“Današnji rezultati predstavljajo predvsem jasno popotnico in usmeritev za vse nas, kako dalje, še posebej v tem še vedno zahtevnem koronačasu. Ti rezultati sporočajo, da je treba zagotoviti vse pogoje za to, da se izobraževanje tudi v koronačasu izvaja v prostorih šol,” je uvodoma povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

“Že na tem mestu zato še enkrat poziv k premisleku glede cepljenja in vseh ostalih ukrepov, da bomo lahko izobraževanje naprej peljali v šolskih prostorih,” je dejala ministrica.

15 kandidatov z najvišjim možnim številom točk

Predsednica državne komisije za splošno maturo je izpostavila “posebne, neugodne okoliščine” šolanja za letošnjo generacijo maturantk in maturantov. Dejala je, da so bile zaradi tega potrebne prilagoditve, dijakom in dijakinjam, ki so se morali na zrelostni izpit pripravljati bolj samostojno kot po navadi, pa se je zahvalila za tvorno sodelovanje. Glede zahtevnosti in rezultatov je letošnja matura kljub prilagoditvam zelo primerljiva s prejšnjimi leti, je povedala Marina Tavčar Kranjc.

Najvišji možni splošni uspeh na maturi je letos doseglo 15 kandidatov (lani 11). 30 točk in več sta dosegla 302 dijaka oziroma dijakinji, nekaj več med njimi je deklet, in sicer 185.

Tisti, ki so dosegli največ točk, prihajajo z 48 različnih srednjih šol, ki so razpršene po 32 krajih v Sloveniji. “V Sloveniji je zelo veliko kakovostnih šol in prave nobene bojazni ni, da se otroci v naslednjih letih ne bi mogli uspešno šolati. Tudi v domačih krajih,” je dodala Tavčar Kranjc.

Na II. gimnaziji Maribor, ljubljanski Gimnaziji Bežigrad ter Gimnaziji Kranj pa so potekali tudi izpiti mednarodne mature, ki jih je skupaj opravljalo 64 dijakov iz Slovenije in 28 tujcev. Med njimi je 62 zlatih maturantov, vse točke je doseglo 10 dijakov, od tega trije iz Kranja, šest iz Maribora in en iz Ljubljane.

Splošno maturo je uspešno opravilo 97 odstotkov dijakov, ki so zaključili 4. letnik. Med 154 kandidati, ki splošne mature niso opravili, jih ima eno negativno oceno 71 ali 46,1 odstotka, dve negativni oceni 63 ali 40,91 odstotka, tri ali več negativnih ocen pa 20 oz. 12,99 odstotka kandidatov.

Na jesenski rok splošne mature se lahko prijavijo še do torka. Pisne izpite bodo opravljali med 24. in 31. avgustom, do 3. septembra pa bodo razpisani še ustni izpiti.

Tudi rezultati poklicne mature primerljivi s prejšnjimi leti

Predsednik državne komisije za poklicno maturo Boris Dular je poudaril, da gre pri poklicni in splošni maturi za različne izpite, a da sta enakovredna stebra v srednješolskem izobraževanju.

Tudi pri poklicni maturi ni bilo spreminjanja (zniževanja) mej iz preteklih let, ker za to ni bilo potrebe. Dular ocenjuje, da je težavnost letošnje poklicne mature primerljiva s prejšnjimi leti. Ob tem je poudaril, da so letošnjo maturo sestavili pred dvema letoma, ko še ni bilo posebnih okoliščin.

Poklicno maturo je opravilo 94 odstotkov dijakov, ki so k njej pristopili. Lani je bila uspešnost višja zgolj za 0,4 odstotne točke. Maturitetno spričevalo s pohvalo dobi 552 kandidatov in kandidatk (lani 388), najvišji možni rezultat pa je doseglo 179 dijakov in dijakinj (lani 112).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!