Na zemljevidu preverite, za koliko se prodajajo nepremičnine

Nepremičnine 16. Okt 202120:00 > 20:20 5 komentarjev
nepremičnine v Ljubljani
Gurs

Na interaktivnem zemljevidu geodetske uprave lahko preverite, kakšne nepremičnine in po kakšni ceni so se letos oziroma lani prodajale v Sloveniji.

Kljub epidemiji so cene nepremičnin v Sloveniji rasle tudi v lanskem letu, kaže zadnje poročilo Geodetske uprave (Gurs). Povpraševanje po stanovanjih in zemljiščih ostaja veliko, ponudba pa z novogradnjami še vedno zaostaja za povpraševanjem.

Za kvadratni meter stanovanja je bilo treba lani v Sloveniji v povprečju odšteti 1.750 evrov. Najvišje so cene stanovanj v Ljubljani, kjer je treba za kvadratni meter odšteti že skoraj 3.000 evrov. Veliko rast cen pa v zadnjih letih beležijo tudi v Mariboru. Za stanovanje, ki bi ga lahko leta 2015 v drugem največjem mestu kupili za sto tisoč evrov, je bilo treba lani v povprečju odšteti kar 40 tisoč evrov več.

V zadnjem letu so se stanovanja v Sloveniji najbolj podražila v Mariboru – za 14,8 odstotka, v Ljubljani pa za 11,9 odstotka (primerjava lanskega in letošnjega drugega četrtletja).

Nizke obrestne mere in veliko prihrankov

Kot pojasnjujejo na Gursu, povpraševanje v urbanih središčih in na turistično zanimivih območjih precej presega ponudbo in cene nepremičnin rastejo. “Veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah kljub visokim cenam vzdržujejo predvsem zgodovinsko nizke obrestne mere in veliki prihranki prebivalstva. Nizke obrestne mere spodbujajo tako nakupe nepremičnin za lastno uporabo kot naložbene nakupe in investicije v gradnjo novih stanovanj za tržno prodajo,” dodajajo na geodetski upravi.

Zemljevid, ki kaže vse prodane nepremičnine v Sloveniji

V primeru, da kupujete stanovanje, hišo, garažo ali drugo nepremičnino, vam je lahko v pomoč pri odločitvi tudi zemljevid evidence trga nepremičnin. Na njem lahko izberete poljubno vrsto nepremičnine (stanovanje, garažo, pisarniški prostor …), nato pa za posamezno območje preverite, kaj se je na nekem območju prodajalo in za kakšno ceno.

zemljevid2
Gurs

V našem primeru smo izbrali nepremičnino za ljubljanskim Bežigradom, kjer se je maja letos za 165 tisoč evrov prodalo stanovanje v velikosti 53 kvadratnih metrov. Stanovanjski blok, v katerem je stanovanje, je bil zgrajen leta 1967. Podatki so na voljo za letošnje in lansko leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje