Na žrtve holokavsta odslej opominja sedem novih spotikavcev

Slovenija 09. Sep 202117:43 1 komentar
spotikavci, žrtve holokavsta
Borut Živulović/BOBO

Odslej je v Ljubljani sedem novih spotikavcev, tlakovcev spomina, ki spominjajo na usodo tistih, ki so bili umorjeni, deportirani, izgnani ali ubiti v obdobju nacionalsocializma. Skupno imamo tako v Sloveniji na 24 lokacijah 68 spotikavcev. Po podatkih ljubljanskega Judovskega centra ima slovenska prestolnica glede na odstotek Judov, ki so živeli v njej in umrli kot žrtve holokavsta, največ spotikavcev v Evropi.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na Križevniški ulici v Ljubljani udeležil polaganja dveh novih “spotikavcev”, kamnitih tlakovcev prevlečenih s slojem medenine, ki mimoidoče spominjajo na žrtve holokavsta.

Predsednik republike je položil spotikavec v spomin na Teodora Krona. Ob tej priložnosti so položili spotikavec tudi v spomin Angelu Hajmanu, ki je skupaj s Kronom leta 1939 pred nacisti pribežal z Dunaja v Ljubljano in bil po okupaciji Italije novembra 1941 deportiran v Italijo, so sporočili iz urada predsednika.

Pri položitvi tlakovcev so bili navzoči direktor Judovskega kulturnega centra Ljubljana Robert Waltl, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Dušan Hajdinjak in Ester Savić-Bizjak, hčerka edinega preživelega iz družine Silberstein/Savić.

“Spotikavci imajo nekaj monumentalnega: so preprosto okrašene plošče v tlaku, po katerem hodimo, so vidno-nevidni spomeniki. Umetniško delo, individualni in kolektivni spomin, katerega namen je vznemiriti naše uspavane duše. Po spotikavcih bodo še stoletja potem, ko nas ne bo več, v srcih mest, v katerih smo nekoč živeli, hodili ljudje in bodo tako večen spomin na norost druge svetovne vojne,” je zapisal direktor ljubljanskega judovskega kulturnega centra Robert Waltl.

spotikavci, spomin žrtev holokavsta
Tamino Petelinšek/STA

68 spotikavcev na 24 lokacijah

Položitvi prvih dveh spotikavcev je sledilo odprtje razstave Holokavst v Ljubljani- družina Silberstein/Savić v prostorih Mini teatra. Razstavo avtorja Borisa Hajdinjaka so pripravili v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice in Sinagogo Maribor, odprla jo je Estera Savić Bizjak.

Borut Pahor je sicer častni pokrovitelj umetniškega projekta »Spotikavci – tlakovci spomina« v Sloveniji, ki ga koordinirata Judovski kulturni center Ljubljana in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Kot so pojasnili v uradu predsednika, projekt sledi evropskim prizadevanjem za ohranjanje zgodovinskega spomina na vse žrtve nacionalsocializma v obdobju 1933–1945 oziroma na največji genocid v zgodovini človeštva – holokavst.

Prvi spotikavec je predsednik Pahor postavil 6. avgusta 2018 skupaj z avtorjem projekta nemškim umetnikom Güntherjem Demnigom, in sicer na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani. Od danes bo v Ljubljani sedem novih spotikavcev na treh različnih lokacijah, skupno pa že 68 na 24 lokacijah.

Tlakovci spomina so do danes postavljeni na 1200 lokacijah v različnih državah. Po podatkih Judovskega centra Ljubljana ima slovenska prestolnica glede na odstotek Judov, ki so živeli v njej in umrli kot žrtve holokavsta, največ spotikavcev v Evropi.

spotikavci, spomin žrtev holokavsta
Tamino Petelinšek/STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje