Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ima nov svet zavoda

Slovenija 05. Okt 202318:51 0 komentarjev
NLZOH
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je nedavno dobil nov svet zavoda. Ta se je na ustanovni seji sestal že 28. septembra, na njej pa so za predsednico sveta zavoda imenovali Simono Potočnik, so danes sporočili iz NLZOH.

V vlogi predstavnikov ustanovitelja so v svetu poleg Simone Potočnik še Ivan Eržen, Bruno Nikolič in Metka Petek Uhan. Predstavnica zavarovancev je Alenka Sintič, predstavnica uporabnikov Klara Mihaldinec in predstavnica delavcev Mojca Durjava.

Svet zavoda je na ustanovni seji obravnaval poročilo o izvršitvi sklepov in sprejel poslovnik o delu sveta zavoda. Seznanil se je tudi s potekom primopredaje poslov med prejšnjim v. d. direktorja Emilom Žerjalom in novo direktorico Romano Martinčič. Obravnavali so poročilo o reviziji računovodskih izkazov za leto 2022 in informacijo o poslovanju v prvi polovici leta 2023.

Podatki o poslovanju kažejo na oceno negativnega poslovnega izida v višini 8,4 milijona evrov konec letošnjega leta. Izguba bi se zelo verjetno povečala na 13 milijonov evrov, če ne bi nemudoma začeli izvajati ukrepov iz pripravljenega sanacijskega načrta, ki ga je Svet zavoda na seji potrdil. Sanacijski program, ki ga je pripravila Martinčič s sodelavci, vključuje 23 ukrepov in predvideva pozitiven izid poslovanja v letu 2024, so še sporočili.

“NLZOH je ena izmed inštitucij, ki so steber naše države, s sodelovanjem vseh zaposlenih ter razumevanjem ustanovitelja bomo uspeli sanirati napake iz preteklosti. NLZOH je in bo tudi v prihodnje inštitucija, ki na osnovi znanstvene odličnosti, neodvisnosti zasleduje javno dobro,” so v sporočilu povzeli besede Martinčič.

NLZOH je nov svet zavoda dobil na podlagi julija lani sprejetega zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti v zdravstvu. Vlada je morala na podlagi zakona najprej uskladiti akte o ustanovitvi zavodov – to je storila tik pred koncem lanskega leta, nato pa so bili na potezi sveti zavodov, da uskladijo svoje statute.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!