Največja težava na Koroškem plazovi, okrnjeno delo regijske bolnišnice

Slovenija 08. Avg 202310:20 > 13:32 0 komentarjev
Notranjost helikopterja
Letalska policijska enota

Pomoč na Koroško, ki jo je ujma zelo prizadela, prihaja z več strani. V regiji po besedah poveljnika civilne zaščite Alana Matijeviča pričakujejo še okrepljeno helikoptersko pomoč, predvidoma od pet do 10 helikopterjev. Pri odpravljanju posledic in utiranju prometnih poti pomagajo vojaki in gasilci tudi od drugod. Skrb trenutno vzbujajo predvsem plazovi, ki blokirajo številne ceste, okrnjeno pa je tudi delo slovenjgraške bolnišnice.

Na Koroškem, kjer so od petka zgodaj zjutraj narasli vodotoki, zemeljski plazovi in nanosi uničili ogromno premoženja in infrastrukture ter ponekod tudi za dlje časa pretrgali prometne in druge komunikacijske poti, se interventne nujne zadeve počasi umirjajo, aktivnosti pa zdaj prehajajo v zagotavljanje hrane in vode ter drugih nujnih materialnih potrebščin za prebivalstvo.

Razmere na Koroškem si ogleduje tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Danes se tako nadaljuje oskrba prebivalstva s helikopterji z letališča v Slovenj Gradcu, od koder letijo predvsem v najbolj prizadeto Mežiško dolino, predvsem Črno na Koroškem, po potrebi pa tudi drugam, je povedal poveljnik regijske civilne zaščite Alan Matijevič. Napovedanih je več helikopterjev, morda tudi iz tujine, z velikimi nosilnostmi. Nekateri helikopterji pomoč pobirajo tudi v Dravogradu in na Prevaljah in jo od tam prenašajo najbolj prizadetim.

V Črni na Koroškem se postavljajo na noge

V Črni na Koroškem se stanje počasi umirja, so danes sporočili iz intervencijskega štaba občine. Že v ponedeljek je na pomoč domačinom priskočilo več kot sto gasilcev in številni prostovoljci. Poleg pripadnikov GRZS je danes v občino prišlo 200 gasilcev in do 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo pomagali pri odstranjevanju posledic naravne nesreče.

Prihajajo tudi ekipa madžarskih vojaških inženircev, ki bodo sodelovali pri pregledu in postavitvi začasnih mostov. Gradbinci so sicer že v ponedeljek začeli regulacijo reke Meže in Javorskega potoka. Geologa sta v ponedeljek pregledala nekaj kritičnih plazov, civilna zaščita pa je tam razdelila več kot 2.000 paketov hrane. Hrana se razdeljuje po urniku, sicer pa je, kot zagotavljajo, hrane dovolj, odprti sta obe živilski trgovini v kraju.

Ceste so še vedno povsem neprevozne, promet je omogočen zgolj intervencijskim vozilom, so poudarili v intervencijskem štabu občine Črna. Dostava goriva poteka nemoteno, tako po tleh kot tudi po zraku. Vzpostavljena je tudi interventna telefonska številka, ki je namenjena vsem, ki bi želeli kakršnekoli informacije. Številka je 031 265 848.

Čeprav na Koroškem danes sije sonce, je zemlja še zelo namočena, tudi pretoki vodotokov so še vedno veliki, prožijo se še vedno novi, tudi veliki plazovi. Med drugim na območju občine Dravograd, kamor pa se je v ponedeljek zvečer del prej evakuiranih prebivalcev lahko vrnil na svoje domove.

Pomoč prizadeti Koroški ponujajo številni prostovoljci, a Matijevič pravi, da je za zdaj še nekoliko prehitro. Ocenjuje, da je trenutno najbolj dobrodošla pomoč prostovoljnih gasilcev, tudi od drugod, ki imajo opremo in potrebne izkušnje.

“Vsak dan imamo nekaj sto gasilcev, ki so na pomoč prišli iz drugih delov Slovenije. Tudi naši gasilci, čeprav so utrujeni, se ne predajajo in delajo za svoje sokrajane skoraj dan in noč. Imamo tudi veliko vojske, ki s svojo mehanizacijo in znanjem veliko pripomore,” je opisal Matijevič.

Zelo so in še bodo, kot je dejal, dobrodošli tudi ostali prostovoljci, vendar v naslednjih dneh, ko bo treba zamenjati gasilce in ko bodo potrebovali veliko rok za čiščenje. “Takrat se bodo lahko prostovoljci obračali neposredno na občine in se bodo z njimi dogovarjali,” je dodal.

Razmere so še naprej zaostrene tudi na Prevaljah, prav tako je ujma zelo prizadela občino Ravne na Koroškem. Tam je po podatkih občinskega štaba civilne zaščite neprevoznih šest odsekov cest, nekaj jih je pogojno prevoznih, v občini je za zdaj evidentiranih 30 plazov.

Še vedno je v občini ogroženih več cest, 12 stanovanjskih objektov, s Tolstega Vrha se je samoevakuiralo 17 ljudi. Uradno evakuirane štiri osebe so namestili v mladinski hotel Punkl, ena tričlanska družina je nameščena v Kotljah.

V današnjem sporočilu za javnost je štab civilne zaščite zapisal še, da trenutno na območju celotne občine Ravne še vedno potekajo akcije reševanja premoženja in zagotavljanja dostopnosti ter da celotnih razsežnosti naravne nesreče še ne poznajo, tako tudi ne vedo, kdaj in kako bodo lahko pristopili k sanaciji.

“Ker so Ravne vstopna točka v Mežiško dolino, se trudimo pomagati štabom sosednjih občin, kolikor lahko – v materialni in fizični pomoči – z dostavo zdravil za lekarno Mežica, pri logistiki izmenjave zdravstvenih ekip, odstopili smo veze protipoplavnih vreč, potopne črpalke, prostovoljce, ponujene donacije … Skupaj rešujemo Korošice in Korošce,” so zapisali na Ravnah.

Okrnjeno delo slovenjgraške bolnišnice

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je danes stanje nekoliko bolj umirjeno kot minuli vikend, se po besedah strokovne direktorice bolnišnice Natalije Krajnc zdaj v pričakovanju morebitnega drugega vala bolnikov trudijo pripraviti zmogljivosti za morebitne večje poškodbe, ki se lahko zgodijo. Prav tako se pripravljajo na morebitne sprejeme sicer kroničnih bolnikov, ki zdaj še ne morejo do bolnišnice.

“Tako da pripravljamo vsako prosto posteljo v bolnišnici v ta namen,” je za STA danes dejala strokovna direktorica bolnišnice. Trenutno tudi za vse tiste bolnike, ki ne potrebujejo več bolnišnične oskrbe, hkrati pa tudi ne morejo do svojih domov, začasne namestitve urejajo v sodelovanju z domovi starejših.

V minulih, z ujmo zaznamovanih dneh, so v bolnišnici izvajali nujno oskrbo vseh hospitaliziranih in tistih, ki so k njim prišli v urgentni center. Hkrati so sprejeli vse druge nujne obravnave, tudi nekaterih evakuiranih s prizadetih območij. “Heliport je bil naša vitalna točka, tu smo imeli stalno pripravljenost,” je dejala, k sreči pa ni bilo množičnih potreb v zvezi s tem.

Trenutno v bolnišnici zaradi kadrovskih omejitev še ne morejo zagotavljati vseh rednih pregledov naročenih bolnikov v specialističnih ambulantah in naročenih v načrtovanih bolnišničnih obravnavah, začenjajo z delom pa že začenjajo nekatere ambulante, kjer jim je uspelo zbrati ekipe. “Postopno bomo obveščali in širili te možnosti, ko bomo dobili več delavcev nazaj na delo,” je dejala strokovna direktorica.

Sodelavci iz Zgornje Mežiške doline so namreč zaradi katastrofalnih posledic naraslih vodotokov in plazov ujeti v domačih okoljih, kjer so se nekateri lahko vključili v lokalno zdravstveno oskrbo. Na drugi strani pa je zaradi podrtega mostu pri Otiškem Vrhu in poškodovanih cest onemogočen normalen dostop tako pacientov kot zaposlenih iz Dravograda in Dravske doline do bolnišnice.

Mnogi zaposleni so v času ujme podaljšali delo v bolnišnici, v ponedeljek so za nekatere pri prevozu proti Dravski dolini pomagali gasilci in civilna zaščita, po novem pa je za njihove nujne kadre, kot je dejala strokovna direktorica, že bila vzpostavljena možnost, da lahko z lastnimi vozili prehajajo preko intervencijskega mostu iz smeri Dravograda.

Na glavni cesti Dravograd-Slovenj Gradec je namreč narasla Mislinja uničila most pri Otiškem Vrhu, prevoz iz smeri Dravograda proti Slovenj Gradcu pa je zdaj samo za intervencijska in nujna vozila možen le v bližnji obrtni coni, kjer pa sicer cesta ni ustrezno urejena za večji promet, tam je namreč še gradbišče.

Poleg perečih zemeljskih plazov v Dravogradu, ki jih danes nadalje pregledujejo skupaj s strokovnjaki, je župan Občine Dravograd Anton Preksavec danes za STA kot drugi največji akutni problem izpostavil prav dostopnost do Slovenj Gradca. “Že skoraj vsako uro kličem na vse možne naslove, da bi se vzpostavil montažni most proti Slovenj Gradcu,” je dejal župan.

Kot najbolj primerno omenja lokacijo pri Hotelu Korošica, kjer je v preteklosti že bil most. “Mislim, da je tukaj najbolj primerno mesto in tu bi ga lahko tudi najhitreje postavili, da se lahko omogoči normalna komunikacijska pot do Slovenj Gradca. Ljudje izvajajo enormne pritiske na nas, radi bi v bolnišnico na različne terapije, mnogi hočejo v službe,” je opisal župan. Omenjena nujna intervencijska pot pa po njegovih besedah ne more biti pot za vsakodnevne opravke, hkrati je prejel opozorila o kazenski in materialni odgovornosti.

Popolne zapore nekaterih cest zaradi poškodovanih vozišč:
Dravograd–Slovenj Gradec, v Otiškem Vrhu in Dravograd–Ravne–Poljana–Mežica–Črna na Koroškem;
Prevalje–Poljane, Poljana–Šentvid, Koprivna–Črna, Šoštanj–Črna, pri Črni.

Razmere se neprestano spreminjajo, zato jih preverite, preden se odpravite na pot.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!