Nadaljujejo se individualni pogovori: v savinjsko regijo prihodnji teden

Slovenija 18. Jan 202414:58 0 komentarjev
Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

V teh dneh potekajo individualni pogovori z lastniki objektov, ki so na seznamu za morebitno odstranitev zaradi ujme. Savinjsko regijo bodo obiskali prihodnji teden, in ne v petek, kot so sprva napovedali. Koroške občine sicer zaradi pritiska na cene pozivajo k podaljšanju roka za izvedbo pogodbe o nakazilu prvih sredstev za sanacijo.

Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih je v ponedeljek na Koroškem začela individualne pogovore z lastniki objektov, predvidenih za morebitno odstranitev zaradi posledic avgustovske ujme oz. zaradi ogroženosti. Na pogovorih so sodelovali državni sekretar in vodja službe Boštjan Šefic s sodelavci ter strokovnjaki državne tehnične pisarne.

Na Koroškem je za odstranitev predvidenih 18 objektov, skupno pa je na seznamu, ki se še spreminja, okoli 350 objektov. Največ objektov je za odstranitev predvidenih v občini Braslovče, in sicer je glede na podatke 8. januarja objavljenega seznama teh objektov 137.

Savinjska na vrsti prihodnji teden

Individualni pogovori z lastniki objektov, ki so predvideni za morebitno odstranitev, se bodo v savinjski regiji začeli prihodnji teden.

“Predvideno je bilo, da se bodo individualni pogovori nadaljevali jutri, a bodo na prošnjo občine Gornji Grad prestavljeni na torek, 23. januarja. Nato se bodo pogovori nadaljevali v občinah Šoštanj, Ljubno, Nazarje in Mozirje ter drugod po Savinjski dolini, kjer so predvideni objekti za morebitno odstranitev. Državni sekretar Šefic predvideva, da bodo pogovori zaključeni do sredine februarja,” so sporočili iz vladne službe.

Koroške občine: Podaljšajte rok

Medtem pa nekateri koroški župani v ujmi prizadetih občin menijo, da bi država morala podaljšati enoletni rok za izvedbo prvih sanacijskih projektov, za katere so občine že prejele sredstva. Prve občine so ta sredstva prejele oktobra lani.

Med drugim bi podaljšanje roka predvsem omililo pritisk na cene, sta za STA povedala župana občin Prevalje in Dravograd Matic Tasič in Anton Preksavec. Pismo s pozivom k podaljšanju tega roka bodo predvidoma že kmalu poslali predsedniku vlade.

Vodja vladne službe Šefic pa je danes v zvezi s tem v pogovoru za oddajo Ob osmih na Radiu Slovenija dejal, da so zdaj, kar zadeva cene, prvič dobili nekatera opozorila in da bodo zadeve pregledali. Ob tem je poudaril, da ne sme prihajati do zlorab situacije za zaslužke. “Na račun te nesreče seveda nihče ne sme neupravičeno kovati dobičkov,” je podčrtal.

Glede enoletnega roka, ki je določen v pogodbah o porabi prvih nakazanih sredstev za sanacijo, pa je dejal, da so tu “po obstoječi zakonodaji nekatera možna podaljšanja”. Napovedal je, da bodo sredi leta naredili presek. Če bodo ugotovili, da dejansko večina občin zaradi objektivnih okoliščin ne more izpolniti pogodbe, bo po njegovih besedah treba najti rešitev in ukrepati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!