Nadzorniki Luke Koper morajo plačati 16 milijonov evrov

Slovenija 02. Nov 202208:58 2 komentarja
Luka Koper
Žiga Živulović jr./BOBO

Koprsko sodišče je v tretjem odločanju osmim nekdanjim nadzornikom Luke Koper zaradi soglasja k domnevno spornemu poslu uprave Roberta Časarja iz leta 2008 naložilo plačilo 16 milijonov evrov, poroča Dnevnik. Časarjeva uprava, proti kateri teče ločen sodni postopek, je domnevno preplačala nakup deleža v slovaški družbi TTI. Sodba še ni pravnomočna.

Uprava Roberta Časarja je leta 2008 s soglasjem nadzornikov za 25,8 milijona evrov kupila desetino slovaškega podjetja Trade Trans Invest (TTI), po njeni razrešitvi pa je izredna revizija poslovanja ugotovila, da je bil manjšinski delež bistveno preplačan, poroča današnji Dnevnik.

Osem nekdanjih nadzornikov Luke Koper mora zaradi soglasja k poslu po informacijah časnika podjetju zdaj povrniti 16 milijonov evrov. Tako je pred nekaj dnevi pri tretjem odločanju o istem domnevno spornem poslu odločilo koprsko okrožno sodišče. To pomeni preobrat, saj je v dosedanjih dveh postopkih sodišče ta odškodninski zahtevek Luke Koper zavrnilo, še navaja Dnevnik.

Tretja sodba še ni pravnomočna, po pričakovanjih se bodo tokrat pritožili toženi nekdanji nadzorniki Marjan Bezjak, Orjano Ban, Boris Bradač, Olga Franca, Metod Mezek, Nebojša Topić, Marko Valentinčič in Bojan Zadel, ki so na sodišču vseskozi zatrjevali, da so ravnali skrbno.

“Tako je, zagotovo se bomo pritožili na višje sodišče,” je za časnik potrdila Franca, sedanja podžupanja Mestne občine Koper. Kot pravi, mora obrazložitev sodbe še prebrati. Že od vsega začetka je prepričana, da gre za gonjo proti nadzornikom, ki je politično motivirana.

Tudi v Luki Koper sodbo še preučujejo. “Sodbo smo prejeli, sodišče je z odločitvijo v večji meri ugodilo zahtevam Luke Koper. Vsebine še nismo natančno preučili, zato nadaljnjih postopkov ne moremo komentirati,” so zapisali v podjetju.

Luka Koper je leta 2010, ko jo je vodil Gregor Veselko, proti nekdanji upravi in nadzornikom vložila odškodninsko tožbo in zahtevala, da vrnejo podjetju 19 milijonov evrov, kolikor naj bi znašalo oškodovanje. Sodišče je tožbo razdelilo in najprej odločalo o zahtevku proti nadzornikom. Za pravdne stroške postopkov proti Časarjevi upravi in nadzornikom je družba doslej odštela že približno 1,5 milijona evrov.

V Luki so se sicer lani, ko jo je vodil Dimitrij Zadel, s toženimi nadzorniki v zadevi TTI dogovorili za izvensodno poravnavo v višini 248.000 evrov, vendar jim je delničarji na čelu s Slovenskim državnim holdingom na skupščini niso dovolili skleniti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje