Najbolj zadolžena občina v Sloveniji zdaj ostala še brez občinske stavbe

Gospodarstvo 03. Mar 202311:41 8 komentarjev
Vestnik.si

Prekmurska občina Gornji Petrovci, ki je že dobro desetletje najbolj zadolžena slovenska občina, je zaradi dolgov zdaj izgubila še streho nad glavo. Na javni dražbi so za dobrih sto tisoč evrov prodali občinsko stavbo. Kaj bo storila občina, ki ni več lastnica prostorov?

Najbolj zadolženo občino v državi, ki ima od leta 2009 blokiran račun, so dolgovi prisilili v prodajo občinske stavbe, je poročal Vestnik. Že lani je morala občina Gornji Petrovci prodati nekaj občinskih nepremičnin, med drugim gostinski objekt Pindža, ki je v preteklosti veljal za turistični biser. Zdaj je ostala še brez zgradbe, v kateri sta sedež občinske uprave in krajevni urad.

Izgubila jo je na javni dražbi, ki je potekala prejšnji teden. Izklicna cena za občinsko stavbo je bila določena pri slabih 37 tisoč evrov. Na dražbi je sodelovalo pet dražiteljev, ki so morali za udeležbo vplačati 7.400 evrov varščine, največ pa je ponudil Janez Časar, podjetnik iz sosednje občine, ki je za občinsko stavbo odštel dobrih sto tisoč evrov. 

Kot je za N1 povedal novi lastnik, ki uradno to še ni postal, saj mora biti opravljen vpis v zemljiško knjigo, za zdaj konkretnih načrtov za zgradbo nima. “Doma smo se odločili za nakup, menimo, da gre za dobro naložbo,” je povedal Časar in dodal, da bo po vsej verjetnosti za nekaj časa občini prostore oddajal v najem. “Občinarjev ne bom postavil na cesto, prostore jim bom, če bodo želeli, oddajal. Ko bomo uredili prepis in ostalo dokumentacijo, bomo predebatirali, kako naprej,” je povedal.

Ali bo občina svoje prostore selila na drugo lokacijo, še ni jasno. Župan občine Franc Šlihthuber je za N1 povedal, da za zdaj sedež občine ostaja na isti lokaciji, saj uradnega dokumenta o novem lastništvu še niso prejeli. “Takrat se bomo odločili, kako in kaj. Sodišče je odločilo, da mora zgradba na dražbo. Njegovo odločitev spoštujemo, proti temu ne moremo nič. Ne vem pa, ali je to dobro ali ne,” je povedal in dodal, da za zdaj sedež občine ostaja na isti lokaciji. Šlihthuber je pred lanskimi lokalniimi volitvami zagotavljal, da občinska zgradba ne bo predmet dražbe, na seznamu pa, da se je znašla po pomoti.

Do konca leta 2021 se je v Gornjih Petrovcih nabralo za 5,7 milijona dolgov, kar je 2.801 evro na prebivalca. Delno sanacijo vrtoglavega dolga pa bi lahko prinesla dražba, ki so jo sprožili trije upniki zaradi izterjave več kot pol milijona evrov z obrestmi. Trojica upnikov občine je namreč sprožilo izterjavo, sodišče pa je nato odredilo javno dražbo nepremičnega premoženja občine. Ta je potekala prejšnji teden.

Župan pod drobnogledom organov pregona

Župan, ki je novembra lani dobil osmi mandat zaporedoma, je zaradi svojega dela pod drobnogledom inšpekcijskih služb in sodišča. Lani decembra je bil celo obsojen na pol leta zapora s preizkusno dobo dveh let. Šlihthuber je nameraval podkupiti županjo občine Grad Cvetko Ficko, ko ji je v pogajanjih o plačilu njegovega dela kot koordinatorja v projektu gradnje vodovoda sistema B domnevno dejal, da naj “plača, pa bo tudi sama nekaj dobila”, piše Vestnik.

Zoper Šlihthuberja teče še en kazenski postopek zaradi oškodovanja upnikov. Po navedbah državnega tožilstva je skupaj z nekdanjim direktorjem komunalnega in gostinskega podjetja Pindža, ki je od leta 2017 v stečaju, favoriziral nekatere upnike in jim plačeval storitve. Drugim, ki jim nista plačala storitev, pa sta oškodovala za vsaj milijon evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje