Največ možnosti, da nasledi Dušana Vučka, naj bi imel Igor Zorčič

Slovenija 28. Nov 202319:02 4 komentarji
Igor Zorčič
Igor Zorčič (Foto: Uroš Kokol/N1)

Prihodnji teden bo Državna volilna komisija (DVK) glasovala o kandidatih za naslednika Dušana Vučka na čelu službe DVK. Po besedah naših virov ima največ možnosti, da zasede to mesto, nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Prihodnji teden naj bi bilo znano, kdo bo na čelu službe Državne volilne komisije (DVK) nasledil Dušana Vučka, ki je bil na tem mestu kar dvanajst let. Vučko se bo namreč s februarjem prihodnje leto upokojil.

Na razpis za novega direktorja službe DVK je prispelo sedem prijav, vendar pa eden od prijavljenih ni izpolnjeval natečajnih pogojev. Natečajna komisija je v ožji izbor uvrstila tri kandidate, DVK pa jim je dodala še enega. Po naših informacijah so se v “finale” uvrstili nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič, Dušan Štrus, ki je bil sekretar državnega sveta v času, ko je bil njegov predsednik Alojz Kovšca, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje v času prve Janševe vlade Robert Marolt, četrta kandidatka, katerega imena nismo uspeli izvedeti, pa naj bi bila javnosti manj znana in naj kakšnih vidnejših položajev doslej ne bi zasedala.

Vendar pa je po besedah naših virov Dušan Štrus pred dnevi DVK sporočil, da odstopa od kandidature. Za to naj bi se sicer odločil prepozno, da bi ga lahko zbrisali s seznama kandidatov, ki so se uvrstili v ožji izbor, a naj o njegovi kandidaturi DVK ne bi odločala. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi namreč Štrus tudi sporočil, da se ne bo udeležil pogovora, ki ga bo s “finalisti” pred odločanjem opravila DVK.

Naši sogovorniki tako največ možnosti za imenovanje pripisujejo Igorju Zorčiču. Ta je po odhodu iz SMC ustanovil liberalno stranko Lide, a se na lanske parlamentarne volitve ni podal. Dobrega pol leta kasneje je kandidiral za župana občine Brežice, vendar ga je – tako kot že leta 2018 – premagal dolgoletni brežiški župan Ivan Molan. Po odhodu iz politike se je sicer Zorčič vrnil v odvetniške vode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje