Največja jadrnica na svetu pred Portorožem

Slovenija 25. Nov 202114:23 > 15:10 2 komentarja
Največja jadrnica
BOBO

V slovensko morje je vplula največja jadrnica na svetu, ki je v zasebni lasti. Lastnik jadrnice Sailing Yacht A je 49-letni Andrej Melničenko. Z njo je v preteklih mesecih že obiskal nekaj hrvaških mest v Dalmaciji.

Največjo jadrnico na svetu v zasebni lasti Sailing Yacht A so pred dnevi opazili pred Trstom, danes pa je bila pred Piranskim zalivom in Bernardinom. Njen lastnik je 49-letni Rus Andrej Melničenko.

Jadrnica je dolga več kot 140 metrov, zanjo pa je eden najbogatejših Rusov odštel približno 400 milijonov dolarjev (približno 356 milijonov evrov), po nekaterih podatkih celo 600 milijonov dolarjev (približno 534 milijonov evrov).

Futuristično plovilo velja za eno najnaprednejših, jadrnica pa v sebi skriva številne inovacije. Jadrnica ima tri 90-metrske jambore, naredili so jo v Nobiskurgu v Kielu, dizajniral pa jo je Philippe Starck. Ta se je v 80. letih podpisal tudi pod ureditev notranjosti v zasebni francoski predsedniški palači. V preteklosti je Starck sodeloval tudi s slovenskim gradbenim podjetjem Rikom, ki je v lasti Janeza Škrabca. Skupaj sta prestavila hišo prihodnosti v francoski vasici Montfort L’Amaury, ki jo je zasnoval Stark, izdelal pa Riko. Sloviti dizajner je sodeloval tudi pri oblikovanju Gorenjeve linije kuhinjskih aparatov.

Največja jadrnica Največja jadrnica
BOBO
Največja jadrnica Največja jadrnica
BOBO
Največja jadrnica Največja jadrnica
BOBO

Naročil jo je pred šestimi leti

Ruski milijarder je jadrnico naročil pred šestimi leti, nato pa je moral počakati dve leti, preden so mu jo izdelali. Jadrnico naj bi podaril ženi Aleksandri ob rojstvu drugega otroka.

Jadrnica sprejme do 20 gostov, ki jim je na voljo 50 članov osebja. Med drugim ima jadrnica prostor za pristanek helikopterja, posebno sobo za opazovanje morskega dna in bazen.

Že leta 2004 je Melničenko naročil jahto pri Starcku. Motorno jahto A je dobil leta 2008, zanjo pa je odštel približno 300 milijonov dolarjev.

V zadnjih mesecih plula po Dalmaciji

Melničenko je z družino že septembra plul po Dalmaciji, kjer je obiskal Split in Baško vodo.

Milijarder velja za enega najbogatejših Rusov. Njegovo premoženje je po ocenah ameriške revije Forbes ocenjeno na 20 milijard dolarjev (17 milijard evrov). Je lastnik proizvajalca gnojil EuroChem in premogovnika SUEK.

Najdražja jadrnica na svetu je bila tudi v središču zapleta v Gibraltarju, kjer so jo za kratek čas zasegli. Vzrok je bil neplačan račun Rusa za 15 milijonov dolarjev, ki jih je dolgoval ladjedelnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje