Največjo upokojensko organizacijo bo po novem vodila Zdenka Jan

Slovenija 19. Jun 202307:18 > 12:45 12 komentarjev
Zdenka Jan
Zdenka Jan (Foto: N1)

V Zvezi društev upokojencev Slovenije so izbrali novo vodstvo. Na položaj predsednice zveze je bila izvoljena upokojena kriminalistična inšpektorica Zdenka Jan.

Na čelo Zveze društev upokojencev (Zdus) je bila izvoljena Zdenka Jan, ki jo je predlagala pokrajinska zveza društev upokojencev Celje. Glasove je oddalo 24 delegatov, Jan je dobila 12 glasov.

Zdenka Jan je upokojena kriminalistična inšpektorica, v aktivnem obdobju je bila vodja oddelka za mladinski kriminal na Policijski upravi Celje, so za STA povedali v Zdusu.

“Upokojenci nismo preteklost, skupaj z mladimi tvorimo sedanjost, ki je lahko lepa ob obojestranskem spoštovanju. Ne bomo dovolili, da bi nas potiskali na rob družbenega dogajanja, saj smo vendarle soustvarjali pogoje za današnje življenje,” je nova predsednica Zdusa Zdenka Jan dejala ob izvolitvi in se zahvalila za izkazano zaupanje. Poudarila je še, da se bodo še naprej trudili za blaginjo vseh upokojencev, tudi tistih, ki bodo to še postali. “Vsak posamezni upokojenec bo imel med nami posebno mesto. Upokojence je treba dati na prvo mesto,” je dejala.

Na čelu zveze bo zamenjala dosedanjega predsednika Janeza Sušnika. Ta se je poslovil po dveh štiriletnih mandatih, kar je tudi omejitev, ki jo za ta položaj predvideva statut zveze. Tudi sam je dejal, da sta dva mandata dovolj.

Podpredsednika Zdusa sta postala predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev (PZDU) Koroške Željko Kljajić in predsednik Društva upokojencev Voličina iz PZDU Zgornje Podravje Stanko Kranvogel.

Sušnik: V društvih upokojencev smo ohranili osnovno poslanstvo

Ob odhodu z mesta predsednika je Sušnik za STA kot najpomembneje izpostavil, da so v društvih upokojencev ohranili osnovno poslanstvo, izvajali aktivnosti na različnih področjih, naj bo to šport, kultura, rokodelstvo ali kaj drugega, saj je izjemno pomembno, da ljudje po upokojitvi ostanejo aktivni, se z nečim ukvarjajo in ne ostajajo ves čas doma.

Z vidika zveze je po njegovih besedah ključen tudi stik z zakonodajno in izvršilno vejo oblasti, ko gre za vprašanja gmotnega položaja upokojencev, pokojnine, tudi zdravstva, sociale, bivalnega standarda. Sušnik ocenjuje, da je bil pri višini pokojnin narejen napredek, a še vedno premajhen. Ko so se tega vprašanja lotili, je bila najnižja pokojnina za 40 let dela 442 evrov, s februarsko uskladitvijo bo 700. A kot je dejal, socialni cenzus ves čas presega pokojnino za 40 let dela, pokojnine pa še vedno rastejo počasneje od plač. Sicer pa opozarja, da so vzrok za nizke pokojnine prenizke plače.

Tudi v prihodnje bo treba nenehno spremljati, kako se država vede, treba bo biti buden pri pokojninski in zdravstveni reformi, pa odgovarja na vprašanje, kaj bi svetoval nasledniku. Meni, da “časi ne bodo boljši, kvečjemu slabši”.

Zveza društev upokojencev Zveza društev upokojencev
Denis Sadiković/N1
Zveza društev upokojencev Zveza društev upokojencev
Denis Sadiković/N1
Zveza društev upokojencev Zveza društev upokojencev
Denis Sadiković/N1
Glasovanje: Zveza društev upokojencev Glasovanje: Zveza društev upokojencev
Denis Sadiković/N1
Zdenka Jan Zdenka Jan
Zdenka Jan (Foto: N1)
Zdenka Jan Zdenka Jan
N1
Zveza društev upokojencev Zveza društev upokojencev
Denis Sadiković/N1
Zveza društev upokojencev Zveza društev upokojencev
Denis Sadiković/N1
Zveza društev upokojencev Zveza društev upokojencev
Denis Sadiković/N1

Štirje kandidati za predsednika Zdusa

Kandidati za njegovega naslednika so bili štirje. Pokrajinska zveza društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine je predlagala predsednico strokovnega sveta in komisije za zdravstvo in socialno politiko Zdusa Rosvito Svenšek. Pokrajinska zveza Celje pa svojo predsednico, upokojeno kriminalistično inšpektorico Zdenko Jan.

Pokrajinska zveza Zgornje Podravje je predlagala predsednico Društva upokojencev Fram Romano Fišer, ki je javnosti poznana tudi kot predsednica nadzornega sveta Slovenskih državnih gozdov, v karieri pa je zasedala več različnih vodstvenih delovnih mest. Omenjena pokrajinska zveza je kandidirala tudi Ivana Bitenca iz Slovenskih goric, ki se kot samostojni podjetnik ukvarja z logistiko.

Zdus deluje od leta 1946. Po zadnjih podatkih, ki so jih posredovali iz zveze, je vanjo vključenih 490 društev in klubov upokojencev, ki so vključeni v trinajst pokrajinskih zvez. Konec lanskega leta pa so imeli skupno 166.209 članov. V okviru zveze deluje tudi devet komisij, ki so pristojne za različna področja. Predsednik Zdusa je njen prvi zakoniti zastopnik. Zveza pa ima lahko tudi največ tri podpredsednike.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje