Nakazilo kirurgu v Hongkong: ministrstvo želi ukrepe, spletna stran izginila

Slovenija 09. Mar 202316:51 17 komentarjev
korupcija, zdravstvo
Profimedia

Po včerajšnjem poročanju medijev, da je pacient iz tujine, ki so ga operirali v ljubljanskem kliničnem centru, priznanemu nevrokirurgu Romanu Bošnjaku "zaradi davčne optimizacije" nakazal 6000 evrov na račun podjetja v Hongkongu, je ministrstvo za zdravje "nemudoma zahtevalo razjasnitev okoliščin". Ministrstvo pričakuje, da se bodo v postopek vključile vse pristojne institucije, tudi Nacionalni preiskovalni urad in Finančna uprava. Zavihek spletne strani hongkonške agencije, na katerem so se oglaševale slovenske zdravstvene institucije – med njimi klinični center in Kirurgija Bitenc – je medtem od včeraj do danes izginil.

Kot so včeraj razkrili na POP TV, je nevrokirurg dr. Roman Bošnjak, predstojnik oddelka za nevrokirurgijo v ljubljanskem kliničnem centru, pacientu iz Severne Makedonije zaračunal 6000 evrov za svetovanje o njegovi diagnozi. Pacient mu je denar “zaradi davčne optimizacije” nakazal na račun podjetja, registriranega v Hongkongu. Pacienta, šlo je za otroka, ki je imel tumor, je Bošnjak operiral v kliničnem centru, bolnišnica pa je severnomakedonski družini kot samoplačnikom izstavila račun za okrog 34.000 evrov.

Za dodatni honorar za zdravnikovo predhodno svetovanje vodstvo ni vedelo. Generalni direktor UKC dr. Marko Jug je povedal, da je UKC pacientu izstavil račun za operacijo in bolnišnično oskrbo, ki je vključeval tudi honorar dr. Bošnjaka. Tega so mu plačali prek podjemne pogodbe, kar je v takih primerih običajno. Ni bil pa na računu UKC zaračunan denimo ambulantni pregled, je povedal Jug, in dodal, da bi želeli, “da je vsa storitev, ki je nudena za pacienta, zajeta v UKC Ljubljana, opravljena v UKC Ljubljana in tudi zaračunana v UKC Ljubljana. To bi bilo najbolj pravilno.”

Danes se je odzvalo ministrstvo zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan. Po tem, ko so na podlagi poročanja medijev izvedeli za domnevni sum korupcije v UKC Ljubljana, je Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki ga vodi Aleš Šabeder,  “od vodstva in sveta zavoda UKC LJ nemudoma zahteval razjasnitev okoliščin glede omenjenega primera,” so poudarili na ministrstvu.

Preberite še: Zdravnik UKC Ljubljana pacientu zaračunal 6000 evrov, nakazilo je šlo v Hongkong

“Ko bo ministrstvo pridobilo vse verodostojne dokaze in uradne informacije, bo odločalo o nadaljnjih korakih. V kolikor bi se anonimne navedbe iz medijev izkazale za resnične, bo ministrstvo kot ustanovitelj javnega zavoda UKC Ljubljana dolžno ustrezno odreagirati v skladu s svojimi pristojnostmi,” so še zapisali in dodali, da pričakujejo, da se bodo “v razjasnitev vseh okoliščin vključile vse pristojne institucije, od Nacionalnega preiskovalnega urada, Komisije za preprečevanje korupcije, Finančne uprave in drugi pristojni organi”.

KPK prijave v tem primeru prijave še ni prejela, primer poznajo iz medijev, v splošnem pa dogajanje kaže na anomalijo, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik KPK Robert Šumi. Na KPK, kot je poudaril Šumi, zavračajo vsakršno netransparentnost in korupcijska tveganja. Če pa so prisotni elementi kaznivega dejanja, so po besedah predsednika komisije za to pristojni policija, tožilstvo in sodstvo. Na Generalni policijski upravi so za STA pojasnili, da bo policija preverila, ali so v navedenem primeru podani razlogi za sum kaznivega dejanja in nato ukrepala v skladu z zakonskimi pooblastili.

Odzvali so se tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, ki je z zadevo seznanjena iz medijev. Iz objav v medijih je po navedbah zbornice razvidno, da sta bili za zasebnega naročnika iz tujine opravljeni dve ločeni zdravstveni storitvi, in sicer konzultacije pred bolnišnično obravnavo pred zahtevnim kirurškim posegom, ki jih je opravil zdravnik v svojem zasebnem času, ter nato operativni poseg, ki je bil opravljen v UKC Ljubljana in je bil samoplačniški, saj je šlo za pacientko iz tujine. “Kot je komentiral že generalni direktor UKC Ljubljana, ni nenavadna praksa, da visoko kvalificirani zdravniki nudijo svoje strokovno znanje kot konzultanti tudi v mednarodnem okolju. Ker pa so bila v javnosti sprožena določena vprašanja, bo za razjasnitev Zdravniška zbornica Slovenije zadevo obravnavala v okviru svojih organov,” so zapisali v sporočilu za javnost.

nevro, kirurg, operacija
Profimedia (slika je simbolična)

Strokovni svet razpravljal

Ravnanje kirurga Bošnjaka je danes že obravnaval strokovni svet ljubljanskega kliničnega centra. Po naših neuradnih informacijah je svet sprejel dva sklepa. Prvi je bil, da je bila storitev uspešno opravljena, drugi pa, da bi morale biti vse storitve, ki jih dobi pacient, torej tudi zdravnikovo svetovanje, opravljene in zaračunane znotraj UKC Ljubljana.

Po naših neuradnih informacijah naj bi bil znesek, ki ga je UKC zaračunal družini, višji od tistega, ki je bil v predračunu. Severnomakedonska družina naj bi se obrnila na priznanega nevrokirurga Bošnjaka s prošnjo, da operira bolnega otroka. Poslali so mu dokumentacijo in po pregledu naj bi jim potrdil, da bo operacijo opravil. Nato naj bi Bošnjak dokumentacijo posredoval v službo kliničnega centra za samoplačnike, kjer so pripravili predračun. Ta je znašal približno 27.000 evrov, Bošnjak pa je družini sporočil, naj mu dodatno plačajo še 6.000 evrov za njegovo strokovno mnenje. Teh 6.000 evrov naj zaradi “davčne optimizacije”, kot je pojasnil družini, nakažejo podjetju Klinikum Medical Link v Hongkong.

Operacija naj bi bila nato zahtevnejšega od pričakovanega in tudi okrevanje otroka po operaciji naj bi trajalo dlje, kot je bilo predvideno. Zato je klinični center družini izdal račun v višini približno 34.000 evrov. To naj bi družino precej razburilo, še posebej zato, ker naj bi 6.000 evrov za Bošnjakovo strokovno mnenje že plačali.

Ljubljana umaknjena s spletne strani

Kot je Bošnjak pojasnil v svojem odzivu, je družino usmeril na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo njegovega imena, z omenjenim zneskom pa plačal letno članarino. “Od te agencije nisem prejel nobenega honorarja,” je poudaril zdravnik.

Na računu, ki ga je izdalo podjetje iz Hongkonga, je sicer zapisano, da je šlo za medicinsko svetovanje in honorar strokovnjaka, in ne plačilo članarine. Omenjena agencija Klinikummedicallink na svoji spletni strani piše, da paciente povezujejo s pravimi zdravniki po svetu.

Zanimivo pa je, da smo še včeraj med zavihki na spletni strani našli tudi enega z naslovom “Ljubljana City Hospital”, v katerem so bile objavljene promocijske fotografije iz Slovenije in kliničnega centra. Povezava danes ne deluje več. Prav tako na spletni strani ni več zavihka “hospitals and clinics” (bolnišnice in klinike), na katerem so bile naštete tudi zdravstvene institucije v Sloveniji, med njimi UKC Ljubljana, URI Soča, Onkološki inštitut, Spa in wellness Laško ter Kirurgija Bitenc. Spodaj objavljamo včerajšnji posnetek zaslona.

kirurg hongkong
Posnetek zaslona (8. 3. 2023)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje