Več kot 100 evrov za delovne zvezke: starši si nakup olajšajo z boni

Nakup šolskih potrebščin za marsikaterega starša pomeni tudi stres in finančne težave. Tokrat bo nakup za marsikoga lažji, saj je mogoče letošnje bone, ki smo jih dobili vsi prebivalci, porabiti tudi za nakup učbenikov in delovnih zvezkov. V nekaterih knjigarnah za kar 90 odstotkov teh nakupov stranke unovčijo bone.

Medtem ko si je učbenike mogoče izposoditi v šolskem učbeniškem skladu, pa je treba delovne zvezke in drugo podobno gradivo kupiti. Skupni znesek, ki ga morajo odšteti starši, se giblje okrog 100 evrov. Praviloma so zneski za nakup šolskih potrebščin za višje razrede višji.

“Ker zaradi drugih okoliščin ne gremo na počitnice, sem bone porabila za delovne zvezke. Za dva otroka znese okrog 150 evrov, zato mi boni kar olajšajo ta strošek,” nam je povedala mati petošolca in sedmošolca. Oče četrtošolca nam je povedal, da je skupni strošek šolskih potrebščin okrog 120 evrov. “Skoraj v celoti sem porabila svoj bon v vrednosti 100 evrov za nakup delovnih zvezkov za svojega otroka,” pa je pojasnila še ena stranka, ki smo jo ujeli v knjigarni. “Strošek je kar visok.”

“Po navadi starši  za te nakupe porabijo bone otrok, razliko pa doplačajo ali pa porabijo še svoje bone,” nam je pojasnila vodja papirnice Konzorcij Mladinske knjige Sara Jakovac. Kar 90 odstotkov učbenikov in delovnih zvezkov v njihovi poslovalnici stranke plačajo z boni. V drugih knjigarnah, na primer v DZS, pravijo, da je ta delež okoli polovice.

“Za unovčenje bona stranka potrebuje osebni dokument, iz katerega je razvidna EMŠO, ter prilogo 1 (Potrditev unovčitve bona). Če se bon prenese z druge osebe, pa še prilogo 3 (Izjavo upravičenca o prenosu bona),” pojasnjuje Jakovac in dodaja, da si stranke lahko obrazca natisnejo same ali pa ju dobijo v njihovih poslovalnicah.

Gnečo pričakujejo v zadnjih dneh avgusta

Največjo gnečo v knjigarnah, kot vsako leto, pričakujejo v teh zadnjih dneh avgusta. V vrsti pred blagajno bo morda treba počakati nekoliko dlje prav zaradi unovčevanja bonov, saj vnašanje podatkov v obrazce traja nekoliko dlje kot le izdaja računa.

Z boni zvezkov ni mogoče plačati

V nasprotju z delovnimi zvezki in učbeniki pa bonov ni mogoče porabiti za plačilo zvezkov, torb in drugih šolskih potrebščin. Da je nemalo družin, za katere ta strošek pomeni hud udarec, pravi predsednica Zveze prijateljev mladine Moste-Polje Anita Ogulin. “Prošnje staršev kar dežujejo.” Povezali so se s centri za socialno delo, lokalnimi skupnostmi in drugimi dobrodelnimi organizacijami. “Posebej pa kupujemo tudi pripomočke, ki jih potrebujejo srednješolci strokovnih šol in jih ni mogoče plačati z boni: opremo, ki jo za šolanje potrebujejo frizerji, ključavničarji, pa uniforme za medicinske sestre, kuharje in podobno, kar je za marsikoga velik strošek,” našteje Ogulin.

Šolske potrebščine zbirajo tudi v poslovalnicah Pošte, finančno pomoč pa s pošiljanjem SMS-sporočil s ključno besedo SOLA ali SOLA5 na telefonsko številko 1919.

Pri Slovenski karitas za nakup šolskih potrebščin za otroke iz revnih družin zbirajo denar, v posebni akciji pa so že zbrali tudi več kot 41.000 zvezkov in 400 tempera barvic, ki so jih otroci ob spodbudi staršev in učiteljev poklonili pomoči potrebnim sovrstnikom.

S podobno akcijo, imenovano “Otroci za otroke”, so šolske potrebščine zbirali tudi pri Rdečem križu, za ta namen pa so zagotovili še 200 tisoč evrov.

Dobrodelni pa so tudi taksisti. V njihovem sindikatu so se povezali z Zvezo prijateljev mladine iz Metlike, ki jim je zagotovila sezname učbenikov in delovnih zvezkov, ki jih potrebuje posamezen šolar. Taksisti so se za ta namen odrekli svojim bonom, za pomoč pa prosijo tudi druge. Kupljene potrebščine na sedežu sindikata zbirajo še do ponedeljka, 23. avgusta, ko jih bodo razdelili otrokom.

Od začetka unovčevanja letošnjih bonov (t. i. ‘bonov 21’), torej od 16. julija, do 15. avgusta, je bilo unovčenih nekaj več kot 323 tisoč bonov, kar je 16 odstotkov. Med njimi največ, 45 odstotkov v turizmu, 35 odstotkov v gostinstvu in 14 odstotkov v kulturi. K tej šteje tudi nakup učbenikov in delovnih zvezkov, za katere smo v enem mesecu unovčili več kot 32 tisoč posameznih bonov.