Serijski vlomilci v bankomate v rokah policistov. Kako so jih ujeli?

Črna kronika 24. Jun 202410:20 > 11:57 4 komentarji

Policistom in kriminalistom je uspelo odkriti in prijeti osumljence štirih vlomov v ljubljanske bankomate, ki so se zgodili v zadnjem mesecu. Tri hrvaške državljane so prestregli na meji z južno sosedo in jim odvzeli prostost. Med preiskavo so odkrili tudi električne skiroje, s katerimi so bežali, in plinske jeklenke, s katerimi so razstrelili bančne avtomate.

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da jim je po intenzivni preiskavi uspelo prijeti osumljence vlomov v bankomate na območju prestolnice. Kot je povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana Valter Zrinski, so v zadnjem mesecu obravnavali štiri vlome v bankomate s plinsko eksplozijo. “V dveh primerih jim je uspelo ukrasti denar, v dveh pa je ostalo le pri poskusu,” je povedal Zrinski.

Kot smo poročali, so o eksplozijah bankomatov konec maja poročali v Mostah in v Štepanjskem naselju, v začetku junija pa tudi iz Šiške. Kot je dejal Zrinski, so na podlagi obvestil in forenzične analize ugotovili, da je enega izmed vlomov osumljen hrvaški državljan in za njim so razpisali iskanje na območju Slovenije.

Zadnji vlom v bankomat s plinsko eksplozijo so v Ljubljani obravnavali minulo sredo zgodaj zjutraj v Mostah. Angažirali so večje število policistov in kriminalistov ter pregledali ožje in širše območje okoli razstreljenega bankomata. Prav tako so o dejanju obvestili vse policijske uprave v državi.

Le dobro uro po poskusu vloma v Mostah so novomeški policisti osumljence izsledili na mejnem prehodu Obrežje. Kriminalisti so nato prostost odvzeli 29-, 33- in 37-letnim državljanom Hrvaške, med katerimi je bil tudi prej omenjeni osumljenec, je povedal Zrinski. Trojici so odredili pridržanje in jim zasegli osebno vozilo. Kasneje se je izkazalo, da jih je policija v preteklosti že obravnavala zaradi premoženjske kriminalitete, eden izmed njih pa je bil zaradi vloma v bančni avtomat v preteklosti v preiskovalnem zaporu.

Policisti so nato v bližini enega od razstreljenih bankomatov odkrili še eno vozilo osumljenih. Med pregledom obeh zaseženih vozil so našli električna skiroja, s katerima so storilci bežali proč od razstreljenih bankomatov, oblačila, maskirne kape in nahrbtnik s plinskimi jeklenkami, s katerimi so povzročili eksplozijo.

Na podlagi forenzičnih analiz so policisti ugotovili, da je vloma v bankomat v Šiški 5. junija osumljen prijeti 29-letnik, vlogo drugih dveh prijetih pa še ugotavljajo, je povedal Zrinski. Vlom je bil uspešen, saj so odtujili več tisoč evrov gotovine, poleg tega pa so povzročili tudi za okoli 20 tisoč evrov premoženjske škode. Sredin poskus vloma v Mostah ni bil uspešen, je pa kljub temu nastalo za okoli 30 tisoč evrov škode.

Osumljence so v petek privedli pred preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki jim je odredila sodno pridržanje, po zaslišanju pa tudi pripor. Intenzivna preiskava se po besedah Zrinskega nadaljuje, saj želijo ugotoviti vpletenost osumljencev v preostale vlome. “Treba je pregledati in ovrednotiti veliko število informacij, zavarovanih sledi in posnetkov nadzornih kamer,” je dodal vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana.

Za kaznivo dejanje velike tatvine po 205. členu Kazenskega zakonika je predpisana zaporna kazen do petih let.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje