Nam bo vreme čez prvomajske praznike naklonjeno?

Slovenija 26. Apr 202210:28 > 11:44 0 komentarjev
April: vreme, morje
PROFIMEDIA

Pred nami so praznični dnevi, ki nas bodo razveselili s prijetnim vremenom. Sreda bo sicer še aprilsko muhasta, konec tedna pa bo sončno in toplo, s temperaturami okoli 20 stopinj Celzija.

Praznično sredo bo zaznamoval prehod hladne fronte, in sicer že v noči s torka na sredo. Vremensko dogajanje bo kar pestro, sploh v prvem delu noči lahko pričakujemo padavine. Zapihal bo severni veter. Že zjutraj bodo te padavine oslabele in se umaknile, najprej pa se bo zjasnilo v severnem in zahodnem delu Slovenije, je za N1 povedal meteorolog Blaž Šter z Agencije RS za okolje (Arso). Na jugovzhodu – Dolenjska, Kočevska in Bela krajina – lahko zjutraj nastane še nekaj ploh.

V sredo dopoldne bo sončno, že popoldne pa lahko znova pričakujemo nastanek krajevnih ploh, morda tudi kakšno nevihto. “Zelo aprilski dan bo, dež, sonce, plohe …” pravi Šter. Popoldanskih ploh ne pričakujemo ob morju, v vzhodni polovici države pa so te bolj verjetne. Ozračje se bo ohladilo, a zvečer se bo dogajanje spet umirilo. Temperature bodo podobne današnjim, a tam, kjer bodo nastale plohe, lahko padejo tudi za 5 stopinj Celzija.

Od četrtka bo vreme precej stabilno, sploh v četrtek in petek bo sončno ter suho. V notranjosti Slovenije bo čez dan nastalo nekaj kopaste oblačnosti, nad Primorsko pa bo nebo jasno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem pa burja. Čez dan bomo izmerili okoli 20 stopinj Celzija, a jutra bodo še naprej precej sveža, le nekaj stopinj nad lediščem.

“V soboto, na dan kresov, kaže na suho vreme brez posebnosti. V Alpah kakšne plohe ne moremo izključiti, ampak to bo bolj izjema kot pravilo,” napoveduje meteorolog. Začetek maja bo lahko spet bolj spremenljiv, a za ponedeljek je napoved še bolj negotova. “Verjetno bo v ponedeljek vreme še zdržalo, potem pa bo lahko nekaj dežja,” dodaja.

Konec tedna se bodo temperature gibale okoli 20 stopinj Celzija, kar pomeni, da bodo ravno čez prvomajske praznike nekoliko višje od aprilskega povprečja. “Jutra bodo morda celo bolj sveža kot sedaj, čez dan pa bo topleje. Velikokrat smo za prvomajske praznike imeli izredne otoplitve, tudi temperature nad 25 stopinj Celzija. A letos kaže, da ne bo tako,” napoveduje meteorolog.

Ob morju bi temperature lahko dosegle 22 stopinj Celzija, če bo z morja zapihal maestral, se lahko tudi tam ohladi. Morje ima namreč trenutno 14 stopinj Celzija, kar je za ta čas precej hladno. “Pomlad letos ni preveč prehitevala,” je še dodal sogovornik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!