Namesto vlaka z avtobusom: “Klime ni, ljudje sedijo kar na tleh”

Slovenija 30. Jun 202320:09 > 01. Jul 2023 18:02
gneča na avtobusu
Bralec N1

Na železniški progi med Ljubljano in Litijo oziroma Trbovljami potekajo obsežna investicijska dela. Za potnike so zato Slovenske železnice med 30. junijem in 4. julijem uredile nadomestni prevoz. Oglasil se je eden od potnikov, ki je dejal, da so razmere na avtobusu katastrofalne – klime ni, zamude so velike, prav tako pa "ljudje sedijo drug čez drugega".

Slovenske železnice na postaji Laze izvajajo obsežna investicijska dela. Trenutno je na tej postaji v teku umestitev izvennivojskega dostopa. Zaradi teh del pa so na relaciji Ljubljana–Litija/Trbovlje med 30. junijem in 4. julijem urejeni nadomestni cestni prevozi. Potniki morajo tako del poti opraviti z avtobusom.

Danes se nam je oglasil eden od potnikov, ki se je v Ljubljani vkrcal na nadomestni avtobus. “Najprej so nas vse dali na en avtobus, na katerem smo stali oziroma sedeli drug čez drugega. Čez nekaj minut so nas dali na drug avtobus, ki naj bi peljal direktno v Litijo. Tam je bila šele katastrofa!” je dejal.

Na drugem avtobusu po besedah bralca namreč ni bilo klime, “zdelo se je, kot da je 30 stopinj Celzija”. Prav tako se je še pred začetkom poti avtobus dvakrat pokvaril. “Ljudje so sedeli na tleh, starejši ženski pa je med potjo postalo slabo,” je še povedal potnik.

SŽ: Nadomestni prevoz je bil izveden korektno

Z vprašanjem, ali nameravajo urediti razmere na nadomestnih avtobusih, smo se obrnili tudi na Slovenske železnice.

V odgovoru, ki so ga posredovali naknadno, so najprej poudarili, da so na slovenskem železniškem omrežju v obdobju povečanega obsega tako vzdrževalnih del kot tudi investicijskih del. “To predstavlja izzive v propustnosti na posameznih odsekih prog in zahteva nadomestne prevoze po cesti, kar si kot prevoznik in tudi potniki najmanj želimo,” so dodali.

Zagotovili so, da so opisan primer vzeli resno in opravili razgovore z avtobusnimi prevozniki, ki zatrjujejo, da niti en avtobus iz Ljubljane ali Litije ni odpeljal z zasedenimi stojišči, da je bilo enako na vmesnih postajah, ter da so vsem vozilom klimatske naprave delovale. Video posnetek bralca, ki ga hranimo v uredništvu, sicer kaže, da ljudje na avtobusu stojijo.

Zaradi zamude enega izmed nadomestnih avtobusov so sicer naročili še dodatnega s postaje Litija, ki pa ni bil predhodno ohlajen. Na SŽ zagotavljajo, da je bil po prižigu klime v nekaj minutah ohlajen ter da so potniki prejeli takojšnje opravičilo.

Poudarili so, da spremembe v prometu napovejo najmanj 15 dni prej. “Razumemo slabo voljo potnikov. Ker se morajo namesto z vlakom peljati z avtobusom, so potrebni prestopi, za pot pa se potrebuje več časa. V času del je to žal neizogibno, dolgoročno pa nam prinaša možnost boljših storitev za potnika,” so še zapisali in še enkrat poudarili, da je bil “v opisanem primeru nadomestni prevoz izveden korektno”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.