Naporna sobota v gorah: “Namesto budilke so zazvonili pozivniki na telefonih”

Slovenija 04. Feb 202413:13 > 14:29 1 komentar
reševanje v gorah
Foto: Gorska reševalna služba Bohinj/FACEBOOK

V soboto je bilo v slovenskih gorah več reševanj, je razvidno iz objave uprave za zaščito in reševanje. Reševalci so posredovali na Dobrči, Mali Mojstrovki in pobočju Tosca, pri čemer je dvakrat sodeloval tudi vojaški helikopter.

V soboto ob 1.34 zjutraj se je pohodnik poškodoval pri sestopu z Dobrče v občini Tržič. Na pomoč so mu priskočili reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič, ki so ga oskrbeli, prenesli do ceste in predali reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič v nadaljnjo oskrbo. “Namesto jutranje budilke so ponoči zazvonili pozivniki na telefonih,” so ob tem zapisali reševalci GRS Tržič.

Ob 12.17 si je na pobočju Male Mojstrovke v občini Kranjska Gora planinec pri sestopu poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so ga s pomočjo združene ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) ter posadke helikopterja Slovenske vojske oskrbeli na kraju dogodka in ga prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Ob 12.39 pa sta na vzhodni strani pobočja Tosca v občini Bohinj zdrsnila dva planinca in si poškodovala nogi. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju s pomočjo združene ekipe HNMP – GRZS Brnik in posadke s helikopterjem SV oskrbeli na kraju dogodka in ju prav tako prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Pred odhodom na zimsko turo je treba poskrbeti za pravilno rabo gorske opreme, dobro pripravljenost, ustrezno znanje in izkušnje, primerna oblačila in ustrezno napolnjen nahrbtnik. Kot svetujejo in opozarjajo gorski reševalci, je previdnost potrebna tudi pri uporabi derez.

Nesreče tudi na smučiščih

Blejski in kranjski policisti so včeraj obravnavali tudi tri smučarske nesreče. V vseh treh primerih so se smučarji telesno poškodovali, zato so posredovali reševalci, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj.

Blejski policisti so v soboto v dopoldanskem času obravnavali dve nesreči na smučišču Vogel. V obeh primerih sta med smučanjem padla tuja smučarja in se telesno poškodovala. Na kraju so jima pomoč nudili reševalci na smučišču, nadaljnjo zdravniško pomoč sta dobila v zdravstveni ustanovi.

Kranjski policisti pa so bili v soboto okoli 16. ure obveščeni o padcu smučarja na smučišču Krvavec. Smučar se je ob padcu telesno poškodoval. Tudi njemu so prvo pomoč nudili reševalci na smučišču, nadaljnjo zdravniško pomoč pa zdravstvena ustanova.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje