Naravovarstveni inšpektorji: mobilne hiške ob Kolpi bo treba odstraniti

Slovenija 03. Jan 202411:00 > 13:47 1 komentar
Reka Kolpa
Reka Kolpa (Foto: PROFIMEDIA)

Naravovarstveni inšpektorji so na zavarovanih območjih ugotovili več primerov posegov brez ustreznih soglasij. Med njimi so kolesarske poti, smučišča in parkirišča, ob Kolpi pa bodo morali lastniki odstraniti mobilne hiške.

Naravovarstveni inšpektorji so v akciji nadzorov ugotovili več primerov nedovoljenih posegov na zavarovanih območjih. Dela so morali ustaviti, stanje so ponekod že sanirali. V kampu ob Kolpi bodo morali odstraniti mobilne hiške.

Pod inšpektorat za naravne vire in prostor sodijo gradbena in geodetska inšpekcija ter inšpekciji za naravo in vode ter rudarstvo. Sedem inšpektorjev za naravo in vode je lani prednostno nadziralo posege, ki jih je zavod za varstvo narave prepoznal kot nedovoljene, oziroma posege, ki se izvajajo brez naravovarstvenih dovoljenj in soglasij ali v nasprotju z njimi.

Inšpekcija za naravne vire in rudarstvo je sporočila, da so na območjih smučišč, ki so lani izvajala obsežne rekonstrukcije žičniških naprav in širila ponudbo za oživitev poletnega turizma, opravili sedem inšpekcijskih nadzorov. Za nedovoljene posege na Golteh in Krvavcu so izdali dve odločbi za ustavitev del ter za sanacijo nedovoljenega stanja.

Lani je na več območjih potekala tudi gradnja kolesarskih poti, ki večinoma potekajo tudi po zavarovanih območjih narave. Ugotovitveni postopek v zvezi s celotnim posegom gradnje kolesarske povezave Bled–Bohinj, ki ga izvajata dve občini, še ni zaključen in se bo nadaljeval v letu 2024.

Za posege v naravo, ki lahko ogrozijo biotsko raznovrstnost, naravno vrednoto ali zavarovano območje morajo investitorji pridobiti dovoljenja za poseg. Za gradnjo objektov na območju, ki ima na podlagi predpisov s področja ohranjanja narave poseben status, je treba pridobiti naravovarstvene pogoje in pravnomočno naravovarstveno soglasje.

Sporne kolesarske poti in parkirišča v Ratečah

Za kolesarsko pot, ki poteka ob Savinji in na območju Nature 2000 Celje-Žalec, so ugotovili, da so izdana naravovarstvena soglasja, na odseku, kjer soglasje ni bilo pridobljeno, pa je izvajalec dela ustavil.

Na območju Kozjanskega parka se kolesarske poti gradijo na podlagi pridobljenih strokovnih mnenj in soglasij. Dela se izvajajo skladno s smernicami strokovnih služb, na odseku, kjer je prišlo do neskladnosti del, pa so uvedli prekrškovni postopek.

V Planici je zavezanec v času svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju na naravni vrednoti Ledine v Ratečah urejal zemljišče za namen začasnega parkiranja v času prvenstva brez naravovarstvenega soglasja ali mnenja. V inšpekcijskem postopku je investitor pridobil mnenje Zavoda RS za varstvo narave s smernicami za sanacijo zemljišč. Zemljišča je saniral brez izdaje odločbe. Kakšno je bilo stanje na terenu lani februarja, ko je potekalo prvenstvo, si oglejte v naši videoreportaži.

planica začasna parkirišča
N1

Ugotovitveni postopek pri gradnji makadamskih poti na planini Dolga njiva-Zvoh v Kamniško-Savinjskih Alpah, kjer se dela izvajajo brez naravovarstvenega soglasja, še ni zaključen.

Na območju Dolenjske je inšpektor izvajal nadzor nad pridobitvijo naravovarstvenega soglasja za postavitev mobilnih hišk v kampu ob Kolpi. Izdal je odločbo za njihovo odstranitev. Izdana je odločba za odstranitev več enostavnih (počitniških) objektov, ki so postavljeni brez naravovarstvenega soglasja na naravnih vrednotah Krka in Bistrica in v območju Nature 2000. Teče izvršilni postopek. Izdane so bile tudi tri odločbe za odstranitev nezakonito odloženih odpadkov na zavarovanih območjih Nature 2000.

Inšpektorji so odločili še, da je treba odstraniti mobilne hiške na dveh krajih ob reki Kolpi, ki spada v območje Natura 2000.

V kampu Primostek so izdali inšpekcijsko odločbo o odstranitvi mobilnih hišk, saj tam niso imeli dovoljenja za poseg v naravo. Na območju počitniške vasi Kolpa Heaven v Dolenjcih pri Adlešičih pa teče izvršilni postopek, ker inšpekcijska odločba o odstranitvi mobilnih hišk ni bila izpolnjena. Lastnica Kolpa Heaven Petra Vlašič je za N1 povedala, da morajo mobilne hiške s parcele, kjer stojijo zdaj, prestaviti le nekaj deset metrov stran, na sosednjo, gradbeno parcelo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje