Narodni dom v Trstu se vrača v roke slovenske narodne skupnosti

Slovenija 26. Mar 202216:56 0 komentarjev
Narodni dom v Trstu
Gianni Pecchiar/BOBO

S slovesnostjo se bo v Trstu v ponedeljek uradno končal prenos lastništva Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji. S tem se bo zaključil postopek vračanja te nepremičnine, ki se je začel s podpisom dokumenta s strani predsednikov obeh držav.

Slovesnost ob uradnem prenosu lastništva Narodnega doma s tržaške univerze na slovensko narodno skupnost oz. Fundacijo Narodni dom bo potekala na sedežu prefekture v Trstu.

Sovpadala bo z otvoritvijo akademskega leta univerze, udeležil pa se je bo tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Na njej bosta rektor tržaške univerze Roberto Di Lenarda in predsednik Fundacije Narodni dom Rado Race podpisala pogodbo o brezplačnem prenosu lastništva Fabianijeve palače. Istočasno bo potekal tudi podpis pogodbe za desetletno brezplačno uporabo stavbe, ki bo torej univerzi ostala a razpolago do obnove poslopja Gregoretti 2.

“Zaključuje se eno zgodovinsko obdobje in odpira novo”

“Gre za pomemben trenutek za naše mesto,” je v izjavi sporočil Race, in dodal, da se z vrnitvijo Narodnega doma zaključuje zgodovinsko obdobje in se hkrati odpira novo. “Narodni dom bo utripajoče srce kozmopolitskega Trsta, skupni dom vseh ljudi dobre volje ter kraj dialoga in sodelovanja,” je dodal.

Da jim je uspelo udejanjiti zgodovinski rezultat, ki “odpira vrata prihodnosti miru in skupnega razumevanja v tako dramatičnem trenutku, kot je sedanji”, je poudaril tudi rektor tržaške univerze Di Lenarda.

Z uradnim prenosom lastništva se bo zaključil postopek, ki se je začel s podpisom dokumenta o vrnitvi Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Trstu ob srečanju predsednikov Mattarelle in Boruta Pahorja julija 2020, ob stoti obletnici fašističnega požiga poslopja.

Italijanska vlada je ustrezno pravno podlago za prenos lastništva zagotovila oktobra lani, parlament pa je nato vladno uredbo potrdil decembra.

Slovenski Narodni dom v Trstu je bil zgrajen leta 1904 in je predstavljal osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev. Gostil je številne slovenske organizacije in je imel dvorano, v kateri so prirejali predavanja, koncerte, predstave, zborovanja in druge prireditve, ter hranilnico, kavarno in hotel. Načrt za masivno, v glavnih potezah klasicistično stavbo, je izdelal arhitekt Maks Fabiani.

Pripadniki italijanskih fašističnih in nacionalističnih skupin so Narodni dom 13. julija 1920 napadli in požgali. Še isti dan so se znesli tudi nad 21 drugimi slovenskimi in slovanskimi ustanovami v Trstu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!