Konec tedna “zlom poletja”? Prihajata dež in ohladitev

Slovenija 20. Avg 202316:35 > 21. Avg 2023 08:30 3 komentarji
dežniki
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Pred nami so lepi in jasni dnevi, a bližje bomo koncu tedna, vse manj nam bo vreme naklonjeno. "Ohladilo se bo, Slovenijo bo namreč dosegla vremenska motnja, ki s seboj lahko prinese tudi padavine," napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Portal Ciklon.si pa napoveduje celo "zlom poletja", saj naj bi nas dosegla izrazita hladna fronta. Do konca tedna je sicer še nekaj dni, zato se lahko vremenska napoved še spremeni.

Pred nami je obdobje stabilnega in sončnega vremena, najbolj vroče bo na Primorskem, kjer lahko pričakujejo celo vročinski val. Tudi drugod po državi se bodo temperature gibale krepko nad 30 stopinj Celzija.

A napovedi kažejo, da se konec tedna najverjetneje obeta sprememba. “Do četrtka bo sončno, suho in vroče, nato se bo ohladilo. Slovenijo bo namreč dosegla vremenska motnja, ki bo s seboj prinesla padavine,” je za N1 povedala dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Eva Bezek.

Kako občutna bo ohladitev, še ni povsem jasno. “A za zdaj kaže, da se bodo temperature ob koncu tedna gibale okoli 25 stopinj Celzija. A ni nujno, da bo dejansko tako, ker je še daleč,” je povedala.

Po trenutnih napovedih lahko največ padavin pričakujemo v nedeljo, koliko padavin bi lahko padlo, za zdaj še ni jasno, saj je za “konkretne številke še prezgodaj”, je ocenila Bezek.

Medtem pa na portalu Ciklon.si napovedujejo, da bo konec tedna prišlo do “zloma poletja”. “Takrat nas bo dosegla izrazita hladna fronta, ob kateri bo nastal sekundarni ciklon, ki nas bo prešel. Predfrontalne padavine so lahko precej dolgotrajen proces, ki bo trajal več dni. Zato obstaja velika nevarnost poplav,” so zapisali na Facebooku.

Do vremenske motnje je sicer še nekaj dni in se zato lahko tudi izboljša, “predvsem zaradi dveh tropskih sistemov v Atlantiku. Zato se napoved na srednji rok lahko še spremeni, lahko pa se stanje tudi poslabša. Ti tropski sistemi običajno okrepijo greben nad severnim delom Atlantika in od severa se na njegovem vzhodnem robu spusti še hladnejši zrak”, je še zapisano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje