Prihajajo mrzli dnevi, kdaj bo spet padal sneg?

Slovenija 12. Dec 202209:31 0 komentarjev
zima
PROFIMEDIA

Jutri bo zelo mrzlo, na mraziščih oziroma v alpskih dolinah se bodo temperature spustile do –20 stopinj Celzija, drugod po Sloveniji bodo od –10 do –5 stopinj Celzija. Že od srede je napovedano vremensko poslabšanje, konec tedna se lahko meja sneženja spusti do nižin.

Konec prejšnjega tedna je sneg pobelil Notranjsko, Dolenjsko in del Štajerske. Zapadlo je do 30 centimetrov snega. Zimsko vreme nas bo spremljalo tudi v začetku tega tedna. Že danes so bile temperature ponekod po državi zelo nizke. “Na Blokah smo zjutraj izmerili do –16 stopinj, na Jezerskem do –17, v Ratečah in na Planici do –14 stopinj Celzija,” je za N1 vremenske razmere predstavil Blaž Šter, dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (Arso).

V Ljubljani pa so danes izmerili najpoznejši prvi minus v novi sezoni, bilo je minus štiri stopinje.

Še bolj mrzlo bo jutri, saj bo noč v glavnem jasna. Nižje temperature bodo predvsem v krajih, kjer je več snega, in pa v predelih, kjer so nizke temperature značilne. Po Šterovih besedah se bo živo srebro v alpskih dolinah spustilo do –20 stopinj Celzija. Drugod po Sloveniji bodo temperature od –10 do okoli –5 stopinj Celzija.

“Jutrišnji dan bo sprva jasen, čez dan se bo od juga začelo oblačiti, zato ne bo otoplitve. Temperature bodo čez dan marsikje ostale pod ničlo, tudi po nižinah,” je dodal meteorolog. Vremenska sprememba je sicer napovedana že v sredo in tudi v četrtek, ko bo več oblačnosti.

“V višinah se bo ogrelo, tudi v nižinah bo nekoliko toplejše. V četrtek pričakujemo novo poslabšanje, in kot kaže, bi se v višinah dovolj segrelo, da bi začelo deževati. Za zdaj ne kaže, da bi ob poslabšanju snežilo. Morda le v zaprtih alpskih dolinah,” je pojasnil Šter. Čeprav so napovedi za več dni vnaprej negotove, kaže, da bi se lahko v soboto meja sneženja spustila do nižin.

Kakšno bo vreme od 15. do 20. decembra?

V četrtek in petek bodo naši kraji pod vplivom območja nizkega zračnega tlaka, v višinah bo z jugozahodnikom dotekal toplejši in vlažen zrak, a že v petek popoldne se bo ponovno ohladilo. Po prehodu vremenske fronte se bo okrepilo območje visokega zračnega tlaka.

V četrtek bo oblačno vreme in predvsem v južni in zahodni Sloveniji se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo proti večeru na zahodu krepile ter v noči na petek zajele vso Slovenijo. Meja sneženja se bo dvignila nad 1.500 metrov nadmorske višine, v petek čez dan pa se bo v višinah hitro hladilo. Tudi v soboto bodo občasno še padavine, zaradi ohladitve pa bo spet verjetnejši sneg. V nedeljo ter v začetku tedna bo suho in hladno.

Vir: Arso

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!