Nastajajoča stranka Vesna: jedrska energija ne more biti zelena energija

Slovenija 07. Jan 202214:01 3 komentarji
Vesna
BOBO

V nastajajoči zeleni politični stranki Vesna ostro nasprotujejo predlagani vključitvi jedrske energije v t. i. evropsko taksonomijo oziroma klasifikacijo trajnostnih dejavnosti. Predlagana rešitev je povsem v nasprotju z evropskim zelenim dogovorom in sklepom podnebne konference COP26 v Glasgowu, so opozorili na današnji novinarski konferenci. Ustanovni kongres stranke Vesna bo sicer 5. februarja.

“Mi smo proti zelenemu zavajanju in proti poimenovanju, da je to zelena in trajnostna energija. Nismo pa apriori proti jedrski energiji in jedrski elektrarni Nek 2,” je na današnji novinarski konferenci dejal sopredsednik ustanovnega odbora Vesne Uroš Macerl.

Tehnologija pridobivanja jedrske energije prinaša tveganja za okolje, ljudi in ekosisteme v celoti, je medtem opozorila sopredsednica ustanovnega odbora Urša Zgojznik. “Pridobivanje uranove rude poteka daleč stran od oči Zahoda. Na nečist način pušča za seboj radioaktivno vodo in zrak,” je pojasnila. Obenem težavo predstavlja tudi skladiščenje jedrskih odpadkov.

“Razumemo, da je jedrska energija tista, ki lahko razogljiči gospodarstvo – ni brezogljična, je pa nižjeogljična. Dokler seveda ne pride do nekih okoljskih katastrof, je razmeroma varna, ampak dajmo tej energiji kakršenkoli drug predznak, samo ne, da je trajnostna, ker to ni,” je še izpostavila.

Macerl: “Potrebujemo resnično predstavitev dejstev”

Macerl je obenem izpostavil, da slovenska politična elita k projektu izgradnje drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek 2) pristopa na enak način kot k izgradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). “Odločitev danes spet sprejema politična elita starejše generacije, ki ponovno ustvarja sliko, da praktično nimamo druge izbire, da je o tem že vse odločeno. Strokovne študije so spet pripravljene in mediji so polni poročil o čudežni rešitvi, ki nas vse popelje iz naših problemov,” je dejal.

O tem projektu po Macerlovih besedah nobena slovenska vlada do zdaj ni odprla javne razprave, naročila raziskave možnih alternativ in drugačnih rešitev. “Potrebujemo resnično predstavitev dejstev, potreb po električni energiji, možnosti proizvodnje, ki jih imamo, in seveda cene, ki bo na koncu iz tega prišla,” je zatrdil.

V Vesni tako med drugim predlagajo, da bi z investicijo takšnega obsega lahko v Sloveniji opremili vse strehe s solarnimi celicami in dosegli celo večkratnik proizvodnje jedrske elektrarne. S tem bi tudi ustvarili na tisoče delovnih mest, električno energijo pa bi lahko začeli pridobivati že danes, in ne šele čez 15 let od začetka gradnje.

Jedrski energiji pa se je ob današnji predstavitvi dosežkov predsedovanja Svetu EU v bran ponovno postavil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

Ustanovitveni kongres Vesne februarja

Ustanovni kongres stranke Vesna bo 5. februarja, je danes napovedala sopredsednica ustanovnega odbora stranke v nastajanju Zgojznik. Potrdila je, da že potekajo pogovori tudi z nekaterimi drugimi akterji, ki prav tako načrtujejo nastop na parlamentarnih volitvah. A na teh bodo nastopili samostojno.

Potrdila je tudi, da so novi energetski načrti, sončna energija in podobno del pogovorov, ki potekajo. “To vsekakor je tema naše prihodnosti, torej mora biti to tudi politična tema in tema pogovorov med vsemi akterji,” je poudarila.

Je pa Zgojznik dodala, da se zaenkrat dobivajo na “polformalni ravni”, saj stranka Vesna v resnici zaenkrat še ne obstaja. Po njenih besedah gre za zdaj za bolj spoznavne pogovore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje