Nataša Pirc Musar bo vikend preživela v znamenju partizanskih proslav

Slovenija 06. Jan 202317:34 10 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Borut Živulović/BOBO

Ta konec tedna bo za predsednico republiko Natašo Pirc Musar potekal v znamenju partizanskih proslav. Najprej se bo v soboto udeležila spominske slovesnosti ob 80. obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona, v nedeljo pa bo na proslavi v Dražgošah.

V nedeljo bo minilo 80 let od padca Pohorskega bataljona in njegovega poslednjega boja pri Treh Žebljih na Osankarici. Dan pred tem bo zato tam potekala spominska slovesnost, zbrane pa bo nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem bo pred spominsko obeležje padlim borkam in borcem položila venec.

Osankarica
Miloš Vujinović/BOBO

Pohorski bataljon, ki je ob ustanovitvi septembra 1942 štel 90 borcev, je izvedel številne akcije. Konec decembra 1942 se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so ga odkrile nemške sile, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

V nedeljo na slovesnost v Dražgoše

V nedeljo pa se bo predsednica v Dražgošah udeležila slovesnosti ob 81-letnici dražgoške bitke, kjer bo prav tako položila venec pred spomenikom padlih.

Lani je bil slavnostni govornik v Dražgošah nekdanji predsednik republike Milan Kučan, letos pa bo zbrane nagovoril vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. V Držgošah lahko v nedeljo pričakujemo tudi nekatere poslance in ministre.

Slovesnost so predlani zaradi epidemije covida-19 odpovedali, lani je potekala v okrnjeni obliki, letos pa bo znova potekala v polnem obsegu.

Proslava v Dražgošah
Žiga Živulović Jr./BOBO

Letos mineva 81 let od dražgoške bitke, ene večjih bitk med drugo svetovno vojno v naši državi, ki je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske in ki v zgodovinskem spominu ostaja kot prvi veliki upor na naših tleh. Bitka med Cankarjevim bataljonom in Nemci se je v Dražgošah odvijala med 9. in 11. januarjem 1942. Partizani so se 11. januarja iz Dražgoš umaknili na Jelovico. Padlo je devet partizanov, Nemci pa so pobili še 41 domačinov in požgali vas ter jo v januarju in februarju tudi popolnoma porušili.

Zbirališča politikov iz leve politične opcije, sploh pred volitvami

Na Osankarici in v Dražgošah se praviloma zberejo tudi predstavniki političnega življenja iz leve politične opcije, tako zaradi ohranjanja vrednot NOB in počastitve spomina kot tudi zaradi političnih sporočil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje