Nataša Pirc Musar v Latviji obiskala slovenske vojake na Natovi misiji

Slovenija 19. Dec 202315:45 0 komentarjev
Nataša Pirc Musar v Latviji, Adaži
Foto: @nmusar/X

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je v Latviji srečala s predsednico vlade Eviko Silino, nato pa obiskala pripadnike Slovenske vojske, ki v okviru Natove misije delujejo v oporišču blizu Rige.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je drugi dan obiska v Latviji začela s srečanjem s predsednico vlade Eviko Silino. Slovenska predsednica in latvijska premierka sta potrdili dobre odnose med državama, govorili pa sta tudi o možnostih krepitve dvostranskih odnosov ter aktualnih razmerah v Evropi in po svetu, so sporočili iz urada predsednice republike.

Nataša Pirc Musar v Latviji
Foto: @nmusar/X

Pirc Musar, ki je tudi vrhovna poveljnica obrambnih sil, je nato obiskala vojaško bazo v Adažiju, kjer v okviru Natove misije deluje kontingent Slovenske vojske. Predsednico so ob prihodu sprejeli poveljniki latvijske 1. brigade, Natovih sil in 14. slovenskega kontingenta. Predstavili so ji delovanje oporišča in pomen prisotnosti sil zveze Nato v Latviji. Orisali so tudi varnostne razmere v regiji ter se zahvalili za prispevek slovenskih vojakov in sodelovanje Slovenije v misiji Okrepljena prednja prisotnost. Malo pa so se tudi pozabavali, je na omrežju X zapisala predsednica.

Nataša Pirc Musar v Latviji, Adaži
Foto: @nmusar/X

Slovenska vojska na misiji v Latviji sodeluje v kontingentu, ki šteje 57 pripadnikov. Ti sodelujejo pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti sil misije. Predsednica je posebej pozdravila pripadnike vojsk Črne gore in Severne Makedonije, ki sodelujejo v slovenskem kontingentu, in ob tem izrazila zadovoljstvo, da je skupen kontingent primer odličnega regionalnega sodelovanja ter s tem tudi primer dobre prakse za druge države.

Predsednica republike se je srečala tudi s slovenskimi vojaki in se jim zahvalila za visoko motivirano, profesionalno in predano opravljeno delo pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti.

“S svojim profesionalnim delovanjem predstavljate Slovenijo in krepite njen ugled v mednarodnem okolju. Hkrati pa s sodelovanjem v tej misiji v praksi izkazujete solidarnost Slovenije z ostalimi zaveznicami,” jim je sporočila. Dodala je, da opravljajo zelo pomembno vlogo pri krepitvi varnosti ne le Latvije in regije, temveč celotnega zavezništva, kar je še posebej pomembno v luči vojne v Ukrajini.

Nataša Pirc Musar v Latviji, Adaži
Foto: @nmusar/X

Pirc Musar je uradni obisk v Latviji začela v ponedeljek, ko se je sešla z latvijskim predsednikom Edgarsom Rinkevičsom in predsednico latvijskega parlamenta Daigo Mierino. Odprla je tudi slovensko veleposlaništvo in obiskala Natov center odličnosti za strateško komuniciranje. Njena naslednja postaja je Slovaška, kamor naj bi na uradni obisk prispela danes, v sredo pa se bo z visokimi predstavniki pogovarjala o krepitvi sodelovanja med državama ter evropskih in mednarodnih temah. Tudi na Slovaškem bo obiskala pripadnike Slovenske vojske, ki sodelujejo v Natovi misiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!