Navijaški avtogol s Fazanerije: na poti je odločna zaostritev zakonodaje

Slovenija 29. Feb 202420:58 6 komentarjev
Incident v Fazaneriji
Incident v Fazaneriji (Foto: Jure Banfi)

Po incidentu na nogometni tekmi med Muro in Mariborom, ko je neznanec na igrišče vrgel eksplozivno telo in poškodoval sedem ljudi, je že jasno, da bodo ukrepi proti huliganom bistveno ostrejši. Na mizi je predlog, da bi jim lahko kar za deset let prepovedali udeležbo na športnih prireditvah in izrekli še prepoved približevanja športnim objektom, kadar so na sporedu tekme.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta se prejšnji teden srečala s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Franjem Bobincem in Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem. Povod za sestanek je bil incident na Fazaneriji, ko je še danes neznani huligan na igrišče vrgel eksplozivno sredstvo in poškodoval sedem ljudi, tudi otroka.

Sogovorniki so se že prejšnji teden dogovorili, da bodo oblikovali delovno skupino, ki jo vodi državna sekretarka Helga Dobrin z notranjega ministrstva, v njej pa sodeluje tudi državni sekretar z gospodarskega ministrstva Dejan Židan.

Delovna skupina je zdaj začela z iskanjem rešitev, kako doseči ničelno toleranco do nasilja v družbi. In jasno je že, da prihajala odločna zaotritev zakonodaje, OKS in NZS pa bosta šla v programe izobraževanja klubov in navijaških skupin, obljubljata pa tudi več dela na preventivi.

Kar 10 let prepovedi udeležbe na tekmah

Notranje ministrstvo je pravosodnemu že predlagalo dopolnitev kazenskega zakonika. Cilj je učinkovito preprečiti najhujše oblike navijaškega nasilja.

Ob tem pa notranje ministrstvo pripravlja tudi spremembe zakona o nalogah in pooblastilih policije. Kako? Tako, da bo poslej več možnosti za izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah, kar bo po novem veljalo tudi v primeru uporabe pirotehničnega izdelka. In v primeru, ko je storilec z izvrševanjem dejanja ob prihodu policistov že prenehal ali pa s kraja pobegnil.

Ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditev bi se – pozor – podaljšal na deset let in bi zajemal tudi prepoved približevanja športnemu objektu v času izvajanja športne prireditve.

Če pa tisti, ki prepovedi udeležbe na tekmah ne bo spoštoval, pa mu bodo lahko o sedanjem predlogu izrekli precej višjo globo kot do zdaj. Prav tako bo lahko policija zasegla nevarne predmete upravljavcu prevoznega sredstva, s katerim se prevažajo navijači.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje