Bo huliganom pri nas končno odklenkalo? Prihaja strožja zakonodaja (VIDEO)

Slovenija 22. Feb 202415:51 > 18:07 7 komentarjev

Nedeljski incident v Fazaneriji, ko je neznanec na nogometni tekmi med Muro in Mariborom na igrišče vrgel eksplozivno telo ter poškodoval sedem ljudi, je dodobra pretresel slovensko športno in širšo javnost. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je po sestanku z NZS in OKS napovedal zakonodajne spremembe, s katerimi naj bi huliganom na tekmah odklenkalo. V naslednjem tednu pa bo začela delovati tudi posebna delovna skupina, v kateri bodo predstavniki notranjega in gospodarskega ministrstva ter predstavniki OKS in NZS.

Še vedno odmeva nedeljski incident v Fazaneriji, ko so na nogometni tekmi med Muro in Mariborom v 58. minuti organizirani navijači Maribora ob zelenici odvrgli eksploziv. V nesreči je bilo poškodovanih več ljudi. Zdravniško pomoč je potrebovalo pet nogometašev, kondicijski trener in pobiralec žog.

Dogodek so obsodili tako v Nogometni zvezi Slovenije (NZS) in Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) kot tudi v obeh klubih. Da nasilje nima prostora v športu, je v ponedeljek dejal tudi predsednik vlade Robert Golob.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je se je danes zato sestal z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom ter s predstavniki NZS in OKS. Po sestanku je Poklukar ocenil, da gre za nedopusten dogodek. “Priče smo bili huliganom, ki so prekinili nogometno tekmo. Obžalujem, da je do dogodka prišlo,” je dejal. Tekma je bila po njegovih navedbah prekinjena zaradi vojaške petarde. “Kaj takega se na naših športnih prireditvah ne sme dogajati,” je dejal.

Meni, da pri incidentu ne gre za navijanje, temveč za nasilje. Poročila policije o varovanju tekme, ki ga je zahteval že pred dnevi, še ni prejel. Je pa inšpektorat za notranje zadeve po Poklukarjevih besedah uvedel inšpekcijski postopek, v katerem ugotavlja, ali je podjetje, ki je varovalo dogodek, svoje naloge izvajalo v skladu z določbami zakona o zasebnem varovanju.

Boštjan Poklukar Boštjan Poklukar
Foto: Borut Živulović/BOBO
Matjaž Han in Boštjan Poklukar Matjaž Han in Boštjan Poklukar
Foto: Borut Živulović/BOBO
Franjo Bobinac in Radenko Mijatović Franjo Bobinac in Radenko Mijatović
Foto: Borut Živulović/BOBO
Franjo Bobinac Franjo Bobinac
Foto: Borut Živulović/BOBO
Radenko Mijatović Radenko Mijatović
Foto: Borut Živulović/BOBO
Franjo Bobinac in Radenko Mijatović Franjo Bobinac in Radenko Mijatović
Foto: Borut Živulović/BOBO
Radenko Mijatović Radenko Mijatović
Foto: Borut Živulović/BOBO
Radenko Mijatović Radenko Mijatović
Foto: Borut Živulović/BOBO
Peter Levič Peter Levič
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kakšne spremembe predlaga Poklukar?

Na ministrstvu za notranje zadeve se zavzemajo za spremembe zakonodaje. Predlagali bodo dopolnitev kazenskega zakonika, s katero bodo “zaostrili kaznovanje posameznikov, ki izvajajo nasilje” in ogrožajo ostale udeležence na športnih prireditvah. “Res je, da ta člen že obstaja v kazenskem zakoniku, a ga želimo zaostriti,” je povedal minister.

V okviru novele zakona o nalogah in pooblastilih policije bodo predlagali razširitev pogojev za odreditev prepovedi udeležbe na prireditvah – tudi za tiste, ki jih bodo zalotili pri prekršku zaradi uporabe pirotehnike. “Pirotehnika ne sodi na športna igrišča,” je ocenil minister Poklukar.

Ob tem pripravljajo tudi prenovo zakona o varstvu javnega reda in miru, v katerega bodo umestili prekršek za motenje miru na javnih prireditvah. Predstavnikom OKS in NZS je na sestanku predlagal tudi večji poudarek na ozaveščanju o tej problematiki. Za dogodek je po Poklukarjevem mnenju odgovoren organizator, zato je napovedal spremembe tudi na tem področju.

V naslednjem tednu se bodo strokovnjaki z ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za gospodarstvo sestali skupaj s predstavniki OKS in NZS. Delovno skupino bo vodila državna sekretarka ministrstva za notranje zadeve Helga Dobrin, sodeloval bo tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Dejan Židan. “Že danes je bilo nekaj konkretnih predlogov, kako izboljšati varnost na prireditvah in športnih prireditvah,” je dejal Poklukar in namignil na možnost videonadzora tekem.

Bobinac: Šport moramo ohraniti privlačen tudi za pokrovitelje

Huliganstvo na športnih prireditvah je obsodil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. “Skupna ocena je bila, da brez ministrstva za notranje zadeve zaradi zakonodaje ne bo šlo. Bili smo operativni. Vemo, katero zakonodajo moramo sprejeti, da zmanjšamo možnosti podobnih dogodkov v prihodnje,” je po sestanku dejal Han.

Ocenjuje, da bo pomembno vlogo v prihodnje igrala preventiva. “Takšni dogodki ne sodijo na nogometno igrišče,” je še dejal minister.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac sestanek ocenjuje kot dober in operativen. “Za šport navadno rečemo, da je tisti, ki najbolj združuje ljudi – tudi v naši lepi državi. Da združuje mlade in da je ambasador ugleda. Ampak vse to, kar se je dogajalo to nedeljo v Murski Soboti, je daleč od tega. Zato je tako pomembno, da smo se hitro sestali,” je povedal Bobinac.

Kot poudarja, morajo zagotoviti varno okolje na športnih prireditvah, da se jih bodo lahko udeleževali vsi, ki si tega želijo. Ob tem se je obregnil tudi ob to, da morajo šport še naprej ohraniti privlačen za pokrovitelje. “Skozi podobne dogodke bi se namreč umaknili športniki, mladi, starši in pokrovitelji,” je ocenil.

Mijatović: Gre za trend, ki je opazen po celotni Evropi

Predsednik NZS Radenko Mijatović je ocenil, da je agresija na nogometnih tekmah posebej opazna v obdobju po covidu. To vidimo opazen po celotni Evropi. Hiter odziv odgovornih je po njegovih besedah ključen.

Opozoril je še, da bodo morali v prihodnje določeno vlogo odigrati tudi nogometni klubi. Ti bodo morali opozoriti oz. poučiti navijače, da je nasilje nevarno tako za njih kot za igralce na igrišču, še ocenjuje Mijatović.

In kako bo poskrbljeno za prihajajoče tekme?

Slovenija se bo na najvišji ravni v prihodnje med drugim pomerila z Ukrajino in Izraelom. Minister Poklukar ocenjuje, da gre za tekme najvišjega tveganja v državi. “Jaz verjamem, da bo poskrbljeno za varnost na najvišjem možnem nivoju. To je bila tudi moja usmeritev generalnemu direktorju policije. Verjamem, da bo dogodek potekal varno.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje