Nekatere reke že naraščajo, možne so poplave (VIDEO)

Slovenija 25. Jul 202314:56 > 17:42 0 komentarjev
Hidrološko opozorilo torek, 25. 7.
Hidrološko opozorilo za torek, 25. julij. (Foto: Agencija za okolje RS)

Ob toči in močnem vetru je v večjem delu države verjetno tudi naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov ter manjših rek. Najmočneje bodo narasli v severni, severovzhodni ter osrednji Sloveniji, kjer so možne tudi poplave. Zjutraj so ob prehodu prvega nevihtnega sistema z nalivi že narasle številne manjše reke in hudourniški vodotoki v severni polovici države, ob nadaljnjih močnih padavinah čez dan pa so se poleg Gradaščice pričele razlivati še Nevljica, Paka, Hudinja in Ledava. Nobena reka se za zdaj še ne razliva v večjem obsegu, je za N1 potrdil hidrolog agencije za okolje Andrej Golob.

Hidrološka služba Agencije za okolje Republike Slovenije (Arso) opozarja, da bo popoldan in v noči na sredo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek.

Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda.

Najmočneje bodo narasli hudourniški vodotoki in manjše reke v severni, severovzhodni ter osrednji Sloveniji, na teh območjih so možne tudi hudourniške poplave.

Agencija za okolje je sicer za celotno Slovenijo izdala oranžno opozorilo, ki ga čez dan lahko še zaostri. Spremljajte radarsko sliko padavin.

Kot je za N1 potrdil hidrolog na Arsu Andrej Golob, so zjutraj ob prehodu prvega nevihtnega sistema z nalivi, ki je zajel večji del Slovenije, že hitro narasle številne manjše reke in hudourniški vodotoki v severni polovici države.

Zaradi velike predhodne vodnatosti so najmočneje narasli in se pričeli razlivati vodotoki na Koroškem. Ob nadaljnjih močnih padavinah čez dan so se poleg Gradaščice, ki je hitro narasla v zgornjem toku, pričele razlivati še druge reke v severni in severovzhodni Sloveniji, med njimi Nevljica, Hudinja, Ledava in Paka. Slednja sicer ni prestopila bregov, so pa v Velenju zaradi padavin poplavljeni številni objekti.

Na spodnjem video posnetku je vidno hitro naraščanje Gradaščice med 11. uro in 12.45.

Portal Neurje.si navaja, da je na Zreškem Pohorju pri elektrarni Hren močno narasla tudi reka Dravinja.

Za zdaj obsežnejšega razlivanja še ni zaznati

Hidrolog Andrej Golob je navedel, da se nobena reka za zdaj še ne razliva v večjem obsegu, največja nevarnost za obsežno razlivanje zvečer, ponoči in v sredo zjutraj pa je na enakem območju, kjer se reke že razlivajo.

“Ob trenutni umiritvi padavin bodo manjše reke prehodno pričele upadati, vendar lahko ob predvidenih padavinah ponovno hitro narastejo. So pa močni nalivi predvsem tekom noči možni v večjem delu države, tako da razlivanje vodotokov tudi drugod ni izključeno,” je navedel.

Območja z večjo (oranžna) in nekoliko manjšo verjetnostjo (rumena) so razvidna tudi v hidrološkem opozorilu, objavljenem spodaj.

“Glede na tip poplav v teh dneh, torej hudourniških poplav, večjega obsega ne pričakujemo,” je pojasnil, lahko pa tudi na manjših območjih pride do intenzivnih poplav, hudourniške erozije, zamašitve prepustov ali mostnih odprtin in s tem povezane nevarnosti za ljudi in njihovo premoženje. “V zadnjem tednu smo bili takemu dogodku priča na Koroškem, kjer so silovito poplavili potoki na območju Črne,” je ponazoril.

Arso svetuje: Ob poplavah se je treba čim prej umakniti na varno

Hidrolog agencije za okolje Andrej Golob prebivalcem območij v neposredni bližini naraščajočih rek ali rek, ki se razlivajo, svetuje preventivno ravnanje pred poplavo, saj se po njegovih besedah številne nesreče zgodijo ravno ob reševanju imetja tik pred ali med poplavo.

“Približevanje vodotokom ali celo hoja oziroma vožnja po poplavljenih površinah je ekstremno nevarna. Potrebno se je čim prej umakniti na varno, sploh ob hudourniških vodotokih, ki lahko zelo hitro narastejo,” je še dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!