Nad Slovenijo nove nevihte z nalivi

Slovenija 25. Jul 202306:01 > 21:21 4 komentarji
Radarska slika
Radarska slika padavin nad Slovenijo ob 21.10 (Foto: ARSO)

Nad državo se pojavljajo nove nevihte z nalivi, ki bodo po napovedih meteorologov do jutra na severu in zahodu že ponehale. Slovenijo je sicer že v torek zgodaj zjutraj dosegla močnejša nevihtna linija iz Italije, dopoldne pa so se razmere nekoliko umirile, a ne za dolgo. Okoli poldneva je namreč državo dosegla nova nevihta, ki se je od zahoda pomikala proti severovzhodni Sloveniji. Agencija RS za okolje je sicer za celotno Slovenijo za danes izdala oranžno opozorilo. Ker je vremensko dogajanje intenzivno, meteorologi opozarjajo, da spremljate napovedi, opozorila in radarsko animacijo padavin.

Kot so napovedali vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso), se nad našimi kraji in ob meji z Avstrijo že cel dan zadržuje vremenska fronta, zaradi česar so nevihte pogostejše. Nad Jadranom piha okrepljen jugo, ki dovaja vlago za nevihte.

Zvečer so na skrajnem jugu in severu države že začele nastajati nove krajevne plohe in nevihte, ki so se nato razširile nad večji del države. “V prihodnjih urah pričakujemo, da se bodo nevihte z nalivi pojavljale nad večjim delom Slovenije,” so napovedali na Arso. Krajevne plohe in nevihte bodo po napovedih do jutra na severu in zahodu države že ponehale.

Meteorolog Blaž Šter je na Twitterju zapisal, da bodo plohe in nevihte ob koncu dneva prinesle večje količine dežja.

Zjutraj in dopoldne je naše kraje že prešla močnejša nevihtna linija, ki je pripotovala iz Italije. Nevihto so spremljali močni sunki vetra, ki so na Kredarici in Kaninu dosegali hitrost 145 kilometrov na uro, na Slavniku 107 kilometrov na uro in Podnanosu 82 kilometrov na uro. Razmere so se dopoldne nekoliko umirile, a ne za dolgo. Okoli poldneva se je nad zahodno Slovenijo znova okrepila nevihtna linija, ki je nastala nad Italijo. Potem ko je od zahoda dosegla osrednjo Slovenijo, se je nato pomikala proti severovzhodnemu delu države.

Kot so zapisali na Facebookovi strani Arsa, se bo nestabilnost ozračja ob močnem vetru hitro obnavljala. Zaradi bližine fronte se lahko predvsem nad severno polovico Slovenije obnavljajo nevihte, ki lahko prinesejo dolgotrajnejše nalive. Obenem bodo še vedno možna neurja z močnimi sunki vetra in točo.

Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci poudaril vremenoslovec Brane Gregorčič, se bodo močne nevihte nadaljevale na Gorenjskem in Koroškem, pa tudi v delih Štajerske in Prekmurja, nakar se bodo pomikale proti jugu. Zaradi močnih neurij so zato na Arsu za celotno Slovenijo izdali oranžno opozorilo. Meteorolog Andrej Velkavrh je za Val 202 pojasnil, da današnji torek ne bo oblačen s pogostim grmenjem in dežjem, temveč bodo padavine prihajale v valovih.

Ob intenzivnih nalivih verjetno razlivanje rek

Ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi je v noči na sredo v večjem delu države verjetno tudi razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek, napoveduje Arso. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda. Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo ponovno najmočneje naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države.

Nekatere reke so zjutraj že narasle. Zaradi velike predhodne vodnatosti so najmočneje narasli in se pričeli razlivati vodotoki na Koroškem. Ob nadaljnjih močnih padavinah čez dan so se poleg Gradaščice, ki je hitro narasla v zgornjem toku, pričele razlivati še druge reke v severni in severovzhodni Sloveniji, med njimi Nevljica, Paka, Hudinja in Ledava.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je v ponedeljek izdal odredbo o povečani stopnji pripravljenosti, ki velja do četrtka zjutraj. Opozoril je, da je treba upoštevati vsa navodila pristojnih služb, ki so na terenu, torej civilne zaščite, gasilcev, policistov. Tudi na Arsu so ob burnem vremenskem dogajanju prebivalce pozvali k spremljanju napovedi, opozoril in radarske slike padavin.

Ne odpravljajte se v gore

Vremenoslovci so ob napovedanih neurjih pozvali, da se ne odpravljate v gore. V gorskih predelih bodo namreč nastajale močnejše nevihte z nalivi in zelo močnimi sunki vetra. Da vreme res ni primerno za izlet v visokogorje, so meteorologi Arsa navedli več razlogov –  prvi so udari strel, ki so še pogostejši na območjih, kjer so hribi in gore sestavljeni iz železovih kamnin, ki jih lahko planinci prepoznajo po rdečkastih skalah. Drugi razlog so zelo močni sunki vetra, ki lahko spremljajo nevihte. Ti so sicer najbolj nevarni, kadar se gibamo po izpostavljenih grebenih in lahko povzročijo, da se na nas podre drevo.

Kot tretji razlog pa so vremenoslovci navedli obilne padavine, ki jih v goratem svetu spremljajo močnejše nevihte in neurja. “Povzročijo, da se naša pot v dolino lahko spremeni v hudourniški potok, kar nam močno oteži sestop ali deroča voda celo odnese del poti,” so pojasnili. Ker pa nevihte običajno spremlja tudi megla oziroma manjša vidljivost, imajo lahko planinci težave z orientacijo in se izgubijo.

“V gorah se bo v noči na sredo konkretno ohladilo, v visokogorju bo ob močnejših padavinah v sredo zjutraj lahko tudi snežilo. Stabilnejše vreme pričakujemo v četrtek in petek, a tudi v četrtek bo še pihal zmeren severozahodni veter, zato previdno,” so še zapisali na Facebookovi strani Arsa.

Do jutra naj bi nevihte ponehale

Zvečer in ponoči bodo še krajevne plohe in nevihte, ki bodo do jutra na severu in zahodu že večinoma ponehale. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 18 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V sredo dopoldne bodo padavine povsod ponehale, od zahoda se bo delno zjasnilo. Popoldne bo možna še kakšna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ki bo popoldne oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje