Nekateri v šolo, drugi ne: koliko učencev se bo poslovilo od sošolcev?

Slovenija 24. Jun 202405:20 1 komentar
Šolski dan: okužbe
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Za šolarje se bo danes končalo šolsko leto, začele se bodo težko pričakovane počitnice. Ker je jutri zaradi praznika prost dan, je na dopust marsikdo pobegnil že prej. Koliko učencev bo šlo po spričevala in se poslovilo od sošolcev?

Po napornih tednih, ki so bili za nekatere stresni, saj šolskim obveznostim ni bilo videti konca, po današnjem dnevu sledi slajši zaključek – začetek dvomesečnih šolskih počitnic.

Jutri je zaradi praznika – dneva državnosti – dela prost dan, zato so nekateri na počitnice že pobegnili. Koliko učencev bo manjkalo, ravnatelji ne vedo natančno, nekateri pa domnevajo, da jih bo manjkala približno tretjina.

Po besedah ravnatelja osnovne šole Nove Jarše (obiskuje jo približno 500 učencev) Emila Jušiča bo po vsej verjetnosti manjkalo od 20 do 30 odstotkov učencev. Ali bo manjkalo več učencev nižjih ali višjih razredov, je po njegovih besedah težko predvideti. “Nekateri starši odsotnosti preprosto ne napovejo.”

Podobno bo v Logatcu. Ravnateljica osnovne šole 8 talcev Karmen Cunder je pojasnila, da so imeli do prejšnjega petka odjavljenih 60 malic oziroma kosil. Tudi ona se strinja, da je nekaterim staršem vseeno, “ali plačajo malico oziroma kosilo za en dan, čeprav njihovih otrok ne bo v šolo”. Pojasnila je še, da danes v podaljšanem bivanju, ki je zagotovljeno do 5. razreda, ne bo 150 učencev, in poudarila, da to ne pomeni, da jih ne bo k pouku.

“Ko bomo še zadnjič odprla šolska vrata, bomo videli, kako bo po oddelkih, prve tri šolske ure je predviden še pouk, nato sledi proslava,” je pojasnila Cunder in dodala svoja opažanja, da predvsem mlajši učenci zadnji dan pridejo v šolo, saj nastopajo na zaključni prireditvi.

učiteljica v razredu
Foto: Borut Živulović/BOBO

Na osnovnih šolah bo zaključek šolskega leta potekal po ustaljeni praksi. Nekaj časa bodo učenci s svojimi razredniki, ki jim bodo razdelili spričevala in druga priznanja, nato pa v šolskih dvoranah sledijo zaključne prireditve oziroma proslave ob prihajajočem dnevu državnosti. Na večini bo zagotovljeno popoldansko varstvo, podobno kot vsak dan. Učenci, ki jih 24. junija ne bo na podelitvi, lahko spričevala in ostala potrdila prevzamejo med uradnimi urami do začetka julija.

Kot je znano, lahko starši med šolskim letom za otroka koristijo proste dneve. Gre za možnost, ki jo v 53. členu omenja zakon o osnovni šoli. Piše, da lahko učenec izostane od pouka, če starši to vnaprej napovejo. Ni pa treba staršem sporočiti vzroka izostanka. Otrok lahko v šolskem letu manjka največ pet dni. Ravnatelj lahko na željo staršev iz opravičljivih razlogov učencu dovoli tudi daljši izostanek od pouka.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje