Nekateri vozniki so hudo nesrečo obvozili. Bi morali ustaviti?

Slovenija 12. Okt 202313:09 5 komentarjev
Nesreča na hitri cesti med Izolo in Koprom
Nesreča na hitri cesti med Izolo in Koprom. (Foto: promet.si/FACEBOOK)

Številni vozniki so sredino hudo prometno nesrečo na primorski hitri cesti enostavno obvozili in peljali naprej. "Ne da bi kdo nudil pomoč, preveril, zavaroval kraj, da ne bi bilo dodatnega naleta ... Zakaj se obnašamo tako," se sprašujejo v Zavodu Reševalni pas. Zdaj je vedenje voznikov komentirala tudi policija. Jih čaka kazen?

V sredo smo poročali o hudi prometni nesreči na primorski hitri cesti, ko sta na uvozu trčila 60-letna voznica in 50-letni voznik. Voznica je na uvozu na hitro cesto zavila v levo, prečkala vozni pas in zapeljala v napačno smer. Takrat je po hitri cesti pravilno pripeljal 50-letnik in trčil naravnost vanjo.

Oba so odpeljali v izolsko bolnišnico. Voznik je bil v nesreči lažje poškodovan, povzročiteljica pa huje.

Na posnetku, ki prikazuje trenutek, ko sta vozili trčili, je videti tudi, kako vozniki nesrečo enostavno obvozijo in odpeljejo naprej, “ne da bi kdo nudil pomoč, preveril, zavaroval kraj, da ne bi bilo dodatnega naleta …”, so v sredo na družbenem omrežju X zapisali v Zavodu Reševalni pas. “Zakaj se obnašamo tako,” so se vprašali in dodali, da jih tovrstno vedenje drugih udeležencev v prometu skrbi.

Zdaj se je odzvala še Policijska uprava Koper, na kateri so potrdili, da so tudi sami “zaznali številne voznike, ki so obvozili trčenje in peljali naprej, preden je bil zavarovan kraj prometne nesreče”. A ker zakonske podlage za kaznovanje takih voznikov ni, policija niti prekrškovno niti kazensko zoper njih ne more ukrepati. “Poleg tega je avtocesta specifično območje, na katerem je nemalokrat z ustavljanjem lahko povzročena hujša škoda in hujše posledice,” so dodali.

Tudi v Zavodu Reševalni pas so danes svojo izjavo dopolnili s pojasnilom, da z objavo niso namigovali, da bi bilo treba voznike, ki so peljali mimo, kaznovati. “Želimo pa dvigniti zavedanje, da je nudenje prve pomoči in prvih postopkov po trčenju ključno za preživetje in posredovanje ustreznih služb.”

Na PU Koper so se iskreno zahvalili voznikom, ki so ustavili in na pomoč poklicali intervencijske službe, ki so bile nemudoma napotene na kraj.

“Apeliramo na vse voznike, ki naletijo na prometno nesrečo, da pomagajo in takoj pokličejo 113 ali 112. Nemalokrat lahko z osnovnim nudenjem prve pomoči rešimo človeško življenje. V vsaki situaciji pa se moramo prepričati, da bomo to lahko storili varno zase in za druge udeležence. Ne nazadnje se lahko sami znajdemo v podobni situaciji, v kateri bi želeli in potrebovali pomoč mimoidočih,” so pozvali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje