Nekaterim denar za poškodovane domove že decembra. Kdo bodo prvi prejemniki?

Slovenija 23. Nov 202311:34 0 komentarjev
Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem
Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem. (Foto; Borut Živulović/BOBO)

Ministrica za infrastrukturo v funkciji ministrice za naravne vire in prostor Alenka Bratušek ter generalni direktor finančne uprave Peter Grum sta predstavila podrobnosti o predplačilih fizičnim osebam za obnovo stanovanj po avgustovski ujmi. Kdo bo upravičen do prvih sredstev, kolikšen bo znesek in kdaj bodo upravičenci denar prejeli na svoj račun?

Finančna uprava RS (Furs) bo danes delu lastnikov v ujmi poškodovanih stanovanjskih objektov poslala obvestilo o 20-odstotnem predplačilu za delno kritje škode. V prvi tranši gre za okoli 4,7 milijona evrov predplačil za 1.350 objektov, okoli četrtino vseh, izplačilo bo predvidoma izvedeno v prvih dneh decembra.

Obvestila bodo predvidoma v petek že pri upravičencih. Ti bodo imeli nato pet dni časa, da sporočijo, če predplačila morda ne želijo, nato bo Furs izvedel nakazila. Ta bodo na transakcijskih računih upravičencev predvidoma v prvih dneh decembra, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor Fursa Peter Grum.

Kolikšen bo znesek predplačil?

Predplačilo bo znašalo 20 odstotkov škode, kot je zavedena v aplikaciji Ajda, in sicer za objekte, pri katerih škoda presega 6.000 evrov in ki niso predvideni za nadomestitvene gradnje.

Po trenutnih podatkih bo do sredstev upravičenih okoli 5.800 stanovanjskih objektov. V prvi tranši bo predplačilo izvedeno 1.978 upravičencem za 1.350 objektov, je povedala ministrica za infrastrukturo, ki začasno opravlja tudi posle ministrice za naravne vire in prostor, Alenka Bratušek.

Najvišji znesek v teh obvestilih je okoli 18.000 evrov, povprečen znesek je nekaj manj kot 2.400 evrov. V prvi tranši bo za 4,7 milijona evrov predplačil, skupni znesek akontacij pa bo po ocenah znašal okoli 30 milijonov evrov, je povedala ministrica. Podatke v sistemu Ajda sicer še čistijo in odpravljajo napake, je dodala.

Vsa predplačila naj bi izvedli še letos

Ministrstvo za naravne vire in prostor načrtuje, da bi bili ti paketi štirje, izplačila pa izvedena še letos. “Naša velika želja je, da v letošnjem letu izpeljemo vsa predplačila v celoti,” je dejala.

Po izplačilih predplačil bo treba na podlagi sistemskega zakona o odpravi posledic naravnih nesreč izpeljati vse postopke in natančno ugotoviti, do kakšnega povračila škode so ljudje dejansko upravičeni, akontacija pa se bo štela v končni znesek, je povedala.

Spomnila je, da to ni prva pomoč ljudem po avgustovski ujmi s poplavami in zemeljskimi plazovi. Vlada je takoj po ujmi Rdečemu križu in Karitas nakazala 10 milijonov evrov, sledilo je izplačilo solidarnostnega dodatka na podlagi prvega interventnega zakona v skupni višini 43 milijonov evrov, je navedla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!