Nekdanji minister o tem, zakaj ima vlada toliko težav pri pogajanjih s sindikati

N1 video 14. Mar 202405:30 2 komentarja
Pogajanja vlada, Golob, javni sektor
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Glavni vladni pogajalec v času premierja Mira Cerarja za N1 ocenjuje, da ima vlada pri zapiranju front s sindikati javnega sektorja veliko težav. Medtem ko se stavke kar vrstijo, pri čemer zdravniška traja že rekordno dolgo, nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar komentira tudi dejstvo, da ministrica za zdravje ni del vladne ekipe za pogajanja s Fidesom. Je to res lahko del taktike vlade in zakaj? Spomnil pa se je tudi slabosti stranke novih obrazov SMC, katere del je bil, tudi pri danes vladajoči Svobodi pa vidi kar nekaj podobnih simptomov.

Že dva meseca trajajoča stavka zdravniškega sindikata Fides je obe strani pripeljala do spoznanja, da brez posredovanja tretjega v pogajanjih napredka ne bo. Vmes se je okrepilo nezadovoljstvo tudi v drugih sindikatih – protestirajo in stavkajo sodniki, tožilci, zaposleni na upravnih enotah

Boris Koprivnikar se je z več kot 40 sindikati javnega sektorja pogajal v mandatu 2014–2018, ko je vlado vodil predsednik SMC Miro Cerar. Tokratni gost oddaje N1 STUDIO je bil tedaj minister za javno upravo iz kvote SMC in podpredsednik vlade. Tudi njemu so se med drugim dogajale stavke zdravnikov in stavkovni val 16 sindikatov javnega sektorja. Izjave na obeh straneh so bile podobne.

Kako danes vladna pogajanja s sindikati javnega sektorja vidi kot zunanji opazovalec? “Dogajanja s stavkami so mi popolnoma razumljiva. Sindikati s stavko pridobijo prepoznavnost, vidnost in seveda tudi izboljšajo pogajalsko pozicijo.”

Vladna stran se mu tokrat zdi slabša, saj da ji manjka konsistentnosti in jasnih stališč, pri katerih bi vztrajala. Kaj še pogreša v teh pogajanjih, pa v spodnjem posnetku.

Koprivnikarja smo vprašali, ali je običajno, da ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki je nasledila odstopljenega Danijela Bešiča Loredana, ni del vladne pogajalske skupine za pogajanja s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

“Tudi v preteklosti je bilo različno,” se spominja nekdanji glavni vladni pogajalec. Lahko pa je to tudi del vladne taktike. Kakšne in kdaj bi se morala ministrica vendarle vključiti?

Odnos ministra za javno upravo z drugimi ministri, ki se tudi pogajajo z “resornimi” sindikati, je po njegovih besedah po navadi problematičen. Tak primer je bil, ko je takratna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc mimo Koprivnikarja sklenila dogovor z zdravniškim sindikatom.

Ob tem je bil zelo nejevoljen, saj je to za centralna pogajanja, ki jih je vodil, pomenilo pravcato bombo. Preostali sindikati so nemudoma vsaj toliko zahtevali tudi zase.

Boris Koprivnikar, studio
Foto: Jan Gregorc/N1

Opozarja, da so zdravniki že večkrat stavkali in da so se stavke ves čas stopnjevale, praviloma pa so dosegli svoje. Kaj zanje pomeni, da Fidesa tokrat ne zastopa več nekdanji dolgoletni predsednik Konrad Kuštrin, ki se je iz vseh pogajanj umaknil?

Vlada in Fides ostajata tako trdno vsak na svojem bregu, da je že dozorelo spoznanje, da bo treba spor rešiti s pomočjo mediacije. Nekdanjemu ministru za javno upravo se to zdi dobra rešitev, saj da strani “potrebujeta nekoga tretjega, da ju bo zmehčal in zbližal”. To po njegovi oceni pričakuje tudi javnost.

Je pa tudi poudaril: “Če se ti nekaj zavežeš, ne moreš reči naslednji dan, joj, sem mislil, da bo šlo, pa vidim, da ne gre. Podpisal si in te obveznosti moraš dejansko izpolniti.” Več pa v spodnjem posnetku.

Boris Koprivnikar je po koncu mandata SMC in politiko zapustil. Pri delovanju njegove bivše stranke, ki se je vmes že preimenovala in izginila s političnega prizorišča, vidi precej podobnosti z vladajočo Svobodo Roberta Goloba.

“Če neka stranka dobi 40 mandatov, je pričakovati, da je to zametek neke dolgotrajne, zelo uspešne in vplivne stranke, izkaže pa se, da takšne stranke izpuhtijo v enem mandatu.” Kaj je po njegovem razlog, da se to v Sloveniji ponavlja?

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje