Nekdanji poslanec SDS Janez Magyar toži poslanko Svobode Mojco Šetinc Pašek

Slovenija 14. Apr 202320:53 11 komentarjev
Zajem zaslona/TV SLOVENIJA

Nekdanjega poslanca SDS Janeza Magyarja je ravnanje predsednice parlamentarne preiskovalne komisije iz vrst Gibanja Svoboda Mojce Šetinc Pašek tako močno vznemirilo, da je zoper njo vložil odškodninsko tožbo. Zahteva 5.200 evrov odškodnine.

Nekdanji poslanec SDS, sedaj pa ponovno župan občine Lendava Janez Magyar je vložil odškodninsko tožbo zoper poslanko Gibanja Svoboda Mojco Šetinc Pašek. Vznemirilo ga je njeno ravnanje na novembrski redni seji državnega zbora, s katerim sta bila, kot je navedel v tožbi, okrnjena njegovo dobro ime in čast.

Spomnimo: Janez Magyar je bil  vabljen, da se 17. novembra kot priča udeleži seje parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja SDS in jo vodi poslanka Mojca Šetinc Pašek. Vendar vabila ni dvignil in se za odsotnost ni opravičil. Nato so ga ponovno povabili na sejo preiskovalne komisije 9. decembra, a do začetka redne novembrske seje državnega zbora 21. novembra niso prejeli povratnice, da je dvignil pošto.

Na začetku omenjene seje državnega zbora, tik preden so poslanci začeli postavljati vprašanja predsedniku vlade Robertu Golobu, pa je Mojca Šetinc Pašek v okviru postopkovnega predloga vstala in Magyarju osebno odnesla kuverto z vabilom za decembrsko sejo preiskovalne komisije. Zaradi kršitve poslovnika si je prislužila opomin predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

Magyar poslanki Svobode v tožbi očita, da mu je s svojim ravnanjem povzročila škodo in da je bil njen namen, da bi mu škodovala pred drugim krogom lokalnih volitev. Od Mojce Šetinc Pašek zahteva 5.200 evrov odškodnine. Drugi krog županskih volitev se je sicer odvil 4. decembra, Magyar pa je v njem premagal protikandidata in ponovno postal župan občine Lendava.

Kot nam je danes dejal nekdanji poslanec SDS, mu je poslanka Svobode na novembrski redni seji državnega zbora dala na mizo belo kuverto, na kateri je pisalo “gospod Janez Magyar”. “A je za koga v tej državi napis ’gospod Janez Magyar’ brez naslova bivališča pravilna upravna vročitev? Zame ni in tudi za nikogar drugega v državi.” Magyar je za N1 ponovil to, kar je povedal že v parlamentu: vabilo za pričanje je dvignil, preden se je odpravil na novembrsko sejo državnega zbora, torej nekaj ur prej, kot mu je Šetinc Pašek prinesla kuverto. Po navedbah članov preiskovalne komisije je državni zbor povratnico prejel dva dni kasneje.

Magyar nam je še povedal, da je bilo zanj kot izvoljenega poslanca, ki zastopa in predstavlja ljudi, ponižujoče, da je poslanka izkoristila priložnost in je na redni seji državnega zbora pred svetovno javnostjo izvedla nepravilno vročanje. To ga je, kot je dejal, osebno prizadelo. Ker poslanka ni hotela uresničiti njegove zahteve, da se mu na isti seji in pred isto javnostjo opraviči, pa se je odločil za tožbo, je dodal Magyar.

“Mojca Šetinc Pašek ni vsemogočna oseba, ki lahko počne takšne stvari. Je ena od 90 poslancev državnega zbora in ni nič večja, kot sem jaz. Na seji so bili predsednik vlade in vsi ministri, vsi poslanci in vsi mediji v tej državi,” je poudaril nekdanji poslanec SDS.

Po navedbah Mojce Šetinc Pašek pa  bi se za predstavnika ljudstva spodobilo, da bi se odzval že na prvo vabilo na pričanje. “O tem, da ga nameravamo zaslišati, je bil obveščen tudi preko internega sistema obveščanja poslancev v državnem zboru, a se je pričanju pred lokalnimi volitvami izognil. Zato je preiskovalna komisija sprejela sklep, da lahko priče vabimo na vse možne načine, torej tudi z osebno vročitvijo vabila,” nam je povedala poslanka Svobode. In dodala, da Magyarjevo tožbo člani preiskovalne komisije razumejo kot pritisk na njihovo delo.

Tako kot v tožbi takratne novinarke TV Slovenija proti Janezu Janši zaradi tvita o “odsluženih prostitutkah” bo tudi tokrat Mojco Šetinc Pašek zastopal odvetnik Stojan Zdolšek. Ta nam je dejal, da odgovor na Magyarjevo tožbo še pripravlja – rok se izteče konec meseca. Njegov prvi komentar na tožbo pa je bil: “Poštar zvoni samo dvakrat.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje