Frans Timmermans: “Preprosto nisem mogel biti na istem odru kot premier Janša”

Slovenija 01. Jul 202119:23 > 02. Jul 2021 12:27 8 komentarjev

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans se ni udeležil skupnega fotografiranja po koncu plenarnega zasedanja.

“Preprosto nisem mogel biti na istem odru kot premier Janša po njegovem nesprejemljivem napadu in klevetanju dveh sodnikov in dveh poslancev S & D,” je za Süddeutsche Zeitung povedal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je danes odklonil udeležbo na skupnem fotografiranju po plenarnem zasedanju.

“Pod vprašaj je postavil njihovo integriteto, ker so bili na isti fotografiji,” je Timmermansa na Twitterju citiral novinar Süddeutsche Zeitunga Matthias Kolb. “Neodvisnost sodstva in spoštovanje vloge izvoljenih poslancev so temelj vladavine prava, brez katere EU ne more delovati. Nikoli ne smemo nehati izpostavljati napadalcev,” je sodeč po Kolbovi navedbi komentiral Timmermans.

Kot je za N1 povedal poslanec stranke SD Matjaž Nemec, se Timmermans danes na Brdu ni udeležil uradnega skupnega fotografiranja, saj je slovenski premier Janez Janša gostom na Brdu kazal fotografijo s piknika, na katerem je predsednica stranke SD Tanja Fajon fotografirana z dvema mariborskima sodnikoma.

“Fotografija je bila predstavljena predvsem v smislu sodelovanja in vpliva stranke SD na slovensko sodstvo, kar je eklatantna laž in grda zloraba,” je za N1 povedal Nemec. Na Twitterju je sporočil, da je prvi dan predsedovanja pospremil prvi incident.

Timmermans je član nizozemske Delavske stranke, ki je, enako kot stranka SD Tanje Fajon, del Stranke evropskih socialistov. Po Nemčevih besedah je incident označil za “nezaslišanega”. Kot je še povedal Nemec, se z vidika obračunavanja z opozicijo tovrsten incident v času predsedovanja še ni zgodil nikomur. Današnji dan bi moral, tako Nemec, biti “praznik demokracije, žal pa je le še eden od dokazov, kako želi Janša utišati vse, ki mu nasprotujemo.”

Dogodek je komentirala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je na novinarski konferenci povedala, da so tudi sodniki ljudje, ki so člani političnih strank in je to treba spoštovati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje