Bo RTVS danes dobila novega prvega moža? Navdušenja nad kandidati ni

Slovenija 13. Jul 202306:04 1 komentar
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./ Bobo

Svet RTVS bo danes glasoval o kandidatih za novega prvega moža javne radiotelevizije. Po besedah naših virov nihče od peterice kandidatov, ki po presoji razpisne komisije izpolnjujejo pogoje za predsednika uprave RTVS, ne uživa prepričljive podpore svetnikov. Največ možnosti za izvolitev pripisujejo novinarju in uredniku na TVS Zvezdanu Martiču in direktorju Centra urbane kulture Kino Šiška Simonu Kardumu, ne izključujejo pa možnosti, da nihče ne bo zbral za izvolitev potrebnih devet glasov in bo prišlo do ponovitve razpisa.

Svet RTV Slovenija ima na dnevnem redu današnje seje eno samo točko – imenovanje predsednika uprave javnega zavoda. Za to mesto se poteguje pet kandidatov: novinar in voditelj na TVS Zvezdan Martič, sedanji odgovorni urednik drugega informativnega programa TV Slovenija Rajko Gerič, direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum, Mihael Krišelj, ki je svojo poklicno pot začel na Radiu Slovenija, nato pa je bil med drugim vršilec dolžnosti direktorja Akosa, in nekdanji pomočnik prejšnjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca Peter Dular. Kot smo poročali, je sicer razpisna komisija konec junija javno sporočila, da pogoje za predsednika uprave izpolnjujejo štirje od sedmih prijavljenih kandidatov, a je po preverjanju nekaterih podatkov na ta seznam kasneje uvrstila še Dularja.

Na ponedeljkovi razširjeni seji razpisne komisije se je vseh pet kandidatov že predstavilo, danes pa se bodo še na seji sveta RTVS. Sledilo bo glasovanje, po besedah naših virov pa njegovega razpleta ni mogoče napovedati. Kot pravijo, navdušenja nad prijavljenimi kandidati med svetniki ni, dodelane vizije razvoja javnega zavoda ni predstavil nihče. Največ možnosti sicer pripisujejo Martiču in Kardumu, vendar pa naši sogovorniki dopuščajo tudi možnost, da nihče od kandidatov ne bo dobil za imenovanje potrebnih devet glasov članov sveta in bo prišlo do ponovitve razpisa. Ob tem je mogoče tudi slišati, da svet RTVS še preverja, ali ima res vseh pet kandidatov zahtevane izkušnje na vodilnih delovnih mestih – razpisna komisija naj bi namreč pokazala precej široko razumevanje tega kriterija.

Tisti, ki menijo, da bi morali predsednika uprave izvoliti na današnji seji, poudarjajo, da število kandidatov ni majhno in da ni nobenega zagotovila, da bi se na ponovljeni razpis prijavil kakšen res odličen kandidat. Zagovorniki ponovitve razpisa pa izpostavljajo, da jih nihče od kandidatov ni prepričal in da se bo morda vendarle prijavil kdo, ki bo vodenju tako velikega sistema, kot je RTVS, bolj dorasel. Dodajajo še, da ponovitev razpisa ne bi (pomembneje) zavlekla oblikovanja uprave RTVS, saj je mogoče pričakovati, da bo pri izbiri delavskega direktorja, ki ga zaposleni na javnem zavodu izvolijo na neposrednih volitvah, potreben še drugi krog in bo torej ta znan šele v drugi polovici avgusta.

Kot smo poročali, so kandidati za delavskega direktorja štirje: predsednik sveta delavcev Robert Pajek, voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik ter športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer. Dva člana uprave pa izmed kandidatov, za katere je razpisna komisija ugotovila izpolnjevanje pogojev, svetu RTVS predlaga novi predsednik uprave javnega zavoda. Komisija je presodila, da pogoje za člana uprave izpolnjuje sedem od devetih prijavljenih kandidatov. Med njimi so po naših informacijah tudi trije, ki so v igri za predsednika uprave, in sicer Gerič, Kardum in Dular, poleg njih pa še sedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough, nekdanji generalni direktor RTVS Marko Filli, odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek in zaposleni na RTVS Andrej Trček.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje